Αλλαγές στις Ανεξάρτητες Αρχές εν μέσω εντάσεων

Αλλαγές στις Ανεξάρτητες Αρχές εν μέσω εντάσεων

Την έντονη αντίδραση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αντικατάσταση όσων η θητεία έχει λήξει προ ενός έτους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αντικατάσταση όσων η θητεία έχει λήξει προ ενός έτους. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στην ανεξάρτητη αρχή εκτιμούν ότι ως αφορμή για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών.

Oσα εκτυλίσσονται τα τελευταία λίγα εικοσιτετράωρα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα εντείνουν τη φημολογία περί επικείμενης παραίτησης –λόγω δυσαρέσκειας– του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, Χρήστου Ράμμου. Κάτι, πάντως, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αφετηρία των τελευταίων γεγονότων ήταν η απόφαση, την Παρασκευή, του κ. Ράμμου να συγκαλέσει την ολομέλεια της Αρχής με θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα την άρνηση των επικεφαλής της Υπηρεσίας να δώσουν πρόσβαση στους ελεγκτές της Αρχής στους φακέλους που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κ.ά.

Η ολομέλεια της ΑΔΑΕ είχε προγραμματισθεί να συνέλθει χθες, ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας μετατέθηκε για αύριο Παρασκευή.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ είχε προγραμματισθεί για χθες, ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης ότι συγκαλεί για σήμερα Πέμπτη τη διάσκεψη των προέδρων προκειμένου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να αντικατασταθούν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ με νέα στελέχη και να προαχθεί στη θέση του αντιπροέδρου ένας από τους ήδη συμμετέχοντες στο Δ.Σ. Από τα ίδια τα μέλη της ΑΔΑΕ η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως ευθεία προσπάθεια να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής και τελικά να απορριφθεί η πρόταση για επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ κατά την αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας.

Αλλαγές και στο ΕΣΡ

Από την κυβέρνηση, πάντως, υπογραμμίζεται ότι οι αντικαταστάσεις ήταν προγραμματισμένες καθώς, πλην των αλλαγών στην ΑΔΑΕ, η διάσκεψη των προέδρων θα προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μιας και η θητεία του προέδρου και των υπολοίπων μελών του έχει επίσης λήξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση της νέας προέδρου προτείνεται η κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη-Δρίλια, τ. εισαγγελέας του Α.Π. και αντιπρόεδρος ΕΣΡ, και για τη θέση του αντιπροέδρου ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης. Για τις θέσεις των μελών προτείνονται οι Δημήτρης Σταυρόπουλος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Σπυρίδων Χρυσοφώτης, Στέφανος Δέτσης, Γιώργος Βλαβιανός και Ιωάννης Μιχελάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή