Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ισοπαλία» στις περιφέρειες για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ισοπαλία» στις περιφέρειες για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η έκβαση της μάχης της Κεντροαριστεράς, όπου τα δύο κόμματα επέλεξαν να στηρίξουν διαφορετικούς υποψηφίους

Ισοπαλία σε απόλυτους αριθμούς μεν, πέντε έναντι πέντε, με ενσωματωμένο περίπου το 40% των ψήφων, πλην όμως και σαφή πολιτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που στις βουλευτικές εκλογές αναδείχθηκε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μέσω των αποτελεσμάτων στις 10 από τις 13 περιφέρειες όπου τα δύο κόμματα είχαν διαφορετικούς υποψηφίους.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να «κερδίζει» το ΠΑΣΟΚ στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και στα Ιόνια Νησιά. Αντιστοίχως, η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να κερδίσει την Κουμουνδούρου στην Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τη Δυτική Ελλάδα, στο Νότιο Αιγαίο και, φυσικά, στην Κρήτη, που παρέμεινε πράσινη στον χάρτη των περιφερειακών εκλογών.

Υπάρχουν, βεβαίως, περιπτώσεις στις οποίες ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος είχε μεγάλο προβάδισμα έναντι του «πράσινου». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου ο Απόστολος Γκλέτσος λάμβανε ποσοστό σχεδόν 25 εκατοστιαίων μονάδων, με τον Λουκά Αποστολίδη να βρίσκεται αρκετά πίσω, σχεδόν στο 7%.

Μικρό θρίλερ

Υπάρχει, την ίδια στιγμή, και ένα μικρό θρίλερ για την άτυπη μάχη των δύο της Κεντροαριστεράς, όπως στην Πελοπόννησο, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά: Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαν. Μάκαρης βρισκόταν στο 7,96%, με τον «πράσινο» Δημ. Κουτσούλη να φθάνει στο 7,98%.

Στον αντίποδα καταγράφονται διαφορές υπέρ των υποστηριζόμενων από το ΠΑΣΟΚ περιφερειαρχών από σχεδόν 5 μονάδες –στο Ν. Αιγαίο ο Νικηφόρος Παπανικόλας με 14,57%, έναντι της Χρυσούλας Καραγιάννη με 10,88%– έως και τρεις μονάδες – όπως στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Η οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων σε όλες αυτές τις περιφέρειες, καθώς επίσης και η διαμόρφωση των αντίστοιχων (συγκριτικών) αποτελεσμάτων ειδικά στους μεγάλους δήμους αναμφισβήτητα διαμορφώνουν ένα νέο κλίμα στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς και ένα καινούργιο πλαίσιο όσον αφορά τις ισορροπίες μεταξύ των δύο νέων αρχηγών Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη, κατ’ επέκταση και στην εικόνα των δύο κομμάτων εντός Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται από χθες το βράδυ, η γενικότερη συζήτηση για το ενδεχόμενο ζυμώσεων ή και συνεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς με τα σημερινά δεδομένα δεν προσφέρει σαφή πλεονεκτική θέση σε κάποιο εκ των δύο κομμάτων που εκπροσωπούν στη Βουλή τον σημερινό χώρο. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα πρώτα σχόλια στα δύο επιτελεία, αφενός θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι εσωκομματικές εξελίξεις, ενόψει συνεδρίου, στον ΣΥΡΙΖΑ, και αφετέρου θα αποτελέσουν υπολογίσιμη αφετηρία για τις όποιες διαδικασίες δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Υπολογίσιμοι παράγοντες

Πέραν των προαναφερομένων, πάντα σχετικά με τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το κλίμα ή και τη δυναμική των δύο κομματικών εκφραστών της, στις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν στα δύο επιτελεία υπολογίσιμους παράγοντες θα αποτελέσουν τόσο τα χαμηλά ποσοστά που οι κοινοί τους υποψήφιοι «πέτυχαν» στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (σχεδόν 20%) και κυρίως του Βορείου Αιγαίου (ούτε 12%), όπως επίσης και η εξέλιξη που θα έχει η μάχη του δεύτερου γύρου στη Θεσσαλία με τον υποψήφιο Δημ. Κουρέτα (σχεδόν 34%) που στήριξαν από κοινού και θα αναμετρηθεί με τον Κων. Αγοραστό.

Τούτων δοθέντων, αλλά και ενόψει των όποιων περιπτώσεων δήμων που θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο και θα ανακύψει ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο απέναντι σε «γαλάζιους», δεν πέρασε απαρατήρητη η επιμονή του κ. Κασσελάκη και στη χθεσινοβραδινή δήλωσή του να μιλήσει για τον προοδευτικό χώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή