Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα της διάσπασης

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα της διάσπασης

Η ανοιχτή επιστολή αποχώρησης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απέστειλε ο Στέλιος Κούλογλου στον Στέφανο Κασσελάκη, η δήλωση του Νίκου Φίλη ότι προτίθεται να θέσει θέμα ηγεσίας, καθώς και οι αναφορές του Δημήτρη Βίτσα για «νέο κόμμα» επιβεβαιώνουν το συγκρουσιακό τοπίο

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς κορύφωση οδεύει το εσωκομματικό «δράμα» του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με τη διπλή εκλογική ήττα στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου, εντάθηκε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία και κλιμακώθηκε με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο. 

Η ανοιχτή επιστολή αποχώρησης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απέστειλε ο Στέλιος Κούλογλου στον Στέφανο Κασσελάκη, η δήλωση του Νίκου Φίλη ότι προτίθεται να θέσει θέμα ηγεσίας, καθώς και οι αναφορές του Δημήτρη Βίτσα για «νέο κόμμα» επιβεβαιώνουν το συγκρουσιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κι όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και λίγες εβδομάδες πριν από τη σύγκληση της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Η ανοιχτή επιστολή Κούλογλου 

Η είδηση της αποχώρησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έσκασε σαν βόμβα σήμερα το πρωί. Ο κ. Κούλογλου, μέσω της ανοιχτής επιστολής που απέστειλε στον Στέφανο Κασσελάκη, σημειώνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας», ενώ την ίδια στιγμή αφήνει αιχμές για την προβολή της προσωπικής ζωής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου – «η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τον τρόπο με τον οποίο απάντησε τις προηγούμενες μέρες σε δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ. αναφορικά με «παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά» του, όπως γράφει στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής. 

Την ίδια στιγμή, ο Στέλιος Κούλογλου κάνει λόγο για «κρυφή ατζέντα» της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και θίγει τόσο τον τρόπο διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα από το κόμμα όσο και την πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γάζα. Ενδιαφέρον έχει και η αιχμή Κούλογλου στην εσωκομματική αντιπολίτευση. «Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της επιστολής του. 

Παράλληλα, μιλώντας στο Open, o κ. Κούλογλου αναφέρθηκε εκ νέου στους λόγους της αποχώρησής του. «Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω έστω και από τις Βρυξέλλες σε ένα σίριαλ. Γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που έχει εξελιχτεί τώρα είναι κάτι σαν σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται τα βράδια και κάνει πολιτική μόνος του, ανενόχλητος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα, σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού. Κοντεύει να γίνει δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Θα ήθελα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει διεθνείς πρωτοβουλίες. Πήγε ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο. Να πήγαινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ράφα, στην Αίγυπτο, να πάρει πρωτοβουλίες. Αντ΄ αυτού βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε κιόλας ότι παντρεύτηκε. Δεν βλέπω να γίνεται στην πραγματικότητα καμία αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία το ζούμε αυτό από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Νέος «πόλεμος»

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή Κούλογλου.«Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου. 

Μάλιστα του καταλογίστηκε ότι «έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του». Μια αναφορά σε άρθρο του ευρωβουλευτή τον Σεπτέμβριο του 2021 στο οποίο «υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας», όπως σημειώνεται.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα στο κόμμα όπως του ζητήθηκε, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι σε επαφές με άλλο κόμμα, παρότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις ευρωεκλογές «αν υπάρχει παράταξη που τον εκφράζει», όπως ανέφερε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». 

Φίλης: «Διάλυση και εξευτελισμός του κόμματος – Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας, ενώ άσκησε εκ νέου δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ. για παλαιότερα άρθρα του νυν προέδρου του κόμματος. Ο πρώην βουλευτής έκανε λόγο για «διάλυση και εξευτελισμό» του κόμματος και επέμεινε στη θέση ότι «όπως εκφράζεται σήμερα ο Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι σε ερώτημα για το «ποιος έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;», απάντησε πως «τυπικά τον έφερε ο Τσίπρας, τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οφείλει να απαντήσει στο πού τον βρήκε, γιατί η εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διάλυσης και εξευτελισμού». Και συνέχισε λέγοντας πως «κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Τσίπρας, κατά τη γνώμη μου οικονομικοί παράγοντες, έχουν κάνει κάποια επιλογή». 

Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει την παραίτηση Κούλογλου είπε πως «καταλαβαίνει απόλυτα» τον ευρωβουλευτή. «Γιατί να παραδώσει την έδρα; Δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη, εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε συμπληρωματικά. Τα «βέλη» του Νίκου Φίλη είχαν αποδέκτες και τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη: «Η γραμμή Πολάκη στην πανδημία ήταν εκτός γραμμής και έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του Παππά για το ραδιοτηλεοπτικό ξεκίνησε για καλό και κατέληξε σε φιάσκο», τόνισε. 

«Μένουμε δίνοντας μάχη να μη γίνει το κόμμα ένα κόμμα κεντροδεξιό», απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί παραμένουν στο κόμμα στελέχη που ασπάζονται παρόμοιες απόψεις με τον ίδιο. «Το πραγματικό εναγώνιο ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ του 2012. Πηγαίνει προς τα εκεί και δεν ανακόπτει αυτήν την πορεία ο κ. Κασσελάκης».

Πολάκης σε Φίλη: «Ή αποδέξου το αποτέλεσμα ή άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει»

Την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει στον Νίκο Φίλη ο συντονιστής των τομεαρχών και βουλευτής του κόμματος, Παύλος Πολάκης, μετά τις δηλώσεις του πρώτου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, έγραψε: 

«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ!! Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελάκη ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση). Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Τα «δύο ενδεχόμενα» του Βίτσα και η αναφορά στον τίτλο του «νέου κόμματος»

«Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», σημείωνε την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Βίτσας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις. 

«Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ένα είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας, το δεύτερο είναι να υπάρχει μία συνεννόηση και οι βουλευτές να αρχίσουν να φεύγουν ομαδικά», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο, ο κ. Βίτσας δήλωσε: «Κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα του ίδιου σχολίασε: «Εχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα. Δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις. Θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά –έβγαλα και τίτλο πώς θα λέγεται το νέο κόμμα– μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή, μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο», είπε.

«Κάποιοι σχεδιάζουν νέο κόμμα»

Και οι δηλώσεις Βίτσα, πάντως, δεν έμειναν ασχολίαστες από την Κουμουνδούρου με κομματικές πηγές να αναφέρουν:

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή