Θανάσης Μπακόλας στην «Κ»: Κανένα φλερτ του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά

Θανάσης Μπακόλας στην «Κ»: Κανένα φλερτ του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά

«Θα είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές και μαζί με τους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους θα σχηματίσουμε πλειοψηφία»

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν μόλις δώδεκα μήνες στο «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως γενικός γραμματέας για να «κατακτήσει» τον περασμένο Ιούλιο τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους 40 πιο ισχυρούς ανθρώπους με επιρροή στις Βρυξέλλες από την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico. Ο Θανάσης Μπακόλας, επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, όμως στην Ευρώπη έχει ήδη διανύσει πολλά χιλιόμετρα μεταφορικά και κυριολεκτικά, προκειμένου να ενισχύσει το εκλογικό «αποτύπωμα» του ΕΛΚ. «Κρατήσαμε Ελλάδα και Κύπρο, κερδίσαμε στη Σουηδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία», λέει στην «Κ» με υπερηφάνεια, ιδιαίτερα για τη δύσκολη εκλογική μάχη στην τελευταία. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ετοιμάζεται πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση, «εκπαραθυρώνοντας» τον εθνικιστή Ματέους Μοραβιέτσκι. Ο λόγος που τα κεντροδεξιά κόμματα και το ΕΛΚ συνολικά, κερδίζουν τη μια εκλογική μάχη μετά την άλλη είναι «γιατί ο κόσμος θέλει σταθερότητα και συνέχεια. Θέλει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να προχωρήσει, να πάμε μπροστά, με ρεαλιστικά, σταθερά βήματα, όπως και εμείς δηλαδή στο ΕΛΚ», λέει χαρακτηριστικά.

Βρεθήκαμε στο «στρατηγείο» του στην έδρα του ΕΛΚ σε ένα διάλειμμα από τις συνεχιζόμενες αποστολές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο –αυτή τη φορά– τη σύνταξη του «πολιτικού μανιφέστου», την «κοινή βάση» αρχών και αξιών του κόμματος ενόψει της «μάχης» για τη διατήρηση της πρωτιάς στις ευρωεκλογές του 2024. Εως το συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο, πάντως, ο δρόμος είναι αρκετά δύσβατος καθώς θα πρέπει να συγκεραστούν οι πολλές και διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, που απαρτίζουν την «οικογένεια» του ΕΛΚ· ένα ευρύ φάσμα από συντηρητικούς, κεντρώους και χριστιανοδημοκράτες με διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική ή δημοσιονομική πολιτική. Βασικός στόχος του ΕΛΚ είναι, όπως λέει, να δοθούν απαντήσεις στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων των πολιτών όπως η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Μετά να δουν τη «μεγάλη εικόνα» για τις απαιτούμενες, για παράδειγμα, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., που θα θέσουν ως προτεραιότητα και εκλογικό «αφήγημα» οι φιλελεύθεροι του Εμανουέλ Μακρόν και οι σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς.

Η δική του συνεισφορά ήταν, πάντως, να βελτιώσει το εσωτερικό στάδιο διαβούλευσης που γινόταν έως τώρα κυρίως σε επίπεδο αρχηγών και συνήθως πριν από τις Συνόδους Κορυφής, με έναν γνήσιο απευθείας διάλογο με στόχο την ευρύτερη συναίνεση. «Κατ’ αρχάς εμείς βγάλαμε το ΕΛΚ από τις Βρυξέλλες, πήγαμε στα κράτη-μέλη, κυρίως όπου υπάρχει δυναμική αντιπολίτευση», σημειώνει και προσθέτει πως είναι κρίσιμο να «μαθαίνεις πώς να υπηρετείς και να υπερασπίζεσαι τις πολιτικές σου, να σεβαστείς τη βάση σου και να κάνεις ανοίγματα. Και αυτή είναι η ρεαλιστική μετατόπιση που έγινε τον τελευταίο χρόνο, σε κομματικό και πολιτικό επίπεδο. Το ΕΛΚ είναι κόμμα άλλωστε και όχι οργανισμός», τονίζει και εξηγεί πως «σε κάθε χώρα είναι διαφορετικά, αλλά είναι ενδιαφέρον για παράδειγμα το πώς τα κεντροδεξιά κόμματα σήμερα αντιμετωπίζουν την άκρα Δεξιά». Ο γ.γ. του ΕΛΚ και ενόψει των εκτιμήσεων ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές απορρίπτει ανοίγματα ή «φλερτ» με αυτές τις δυνάμεις, γιατί πιστεύει στη «ζώνη ασφαλείας» (cordon sanitaire), στο κοινό μέτωπο δηλαδή των δημοκρατικών παρατάξεων έναντι της Ακροδεξιάς. Ο ίδιος προβλέπει ότι στον νέο θεσμικό κύκλο το ΕΛΚ «θα είναι και πάλι πρώτο, θα δείξει εκείνο τον δρόμο» και «μαζί με τους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους θα σχηματίσουμε πλειοψηφία, η οποία θα στηρίξει όχι μόνο τα πρόσωπα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και τις πολιτικές προώθησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και συνέχεια. Θέλει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να προχωρήσει, να πάμε μπροστά, με ρεαλιστικά, σταθερά βήματα».

Και επειδή τα «πρόσωπα» παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή τη δύσκολη «μάχη» των ευρωεκλογών, στην ερώτηση εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ηγηθεί της εκλογικής λίστας του κόμματος, ο Θανάσης Μπακόλας αρκείται να πει ότι οι ηγέτες των κομμάτων του ΕΛΚ «σε αυτή τη φάση θεωρούν ότι η Φον ντερ Λάιεν έχει μια επιτυχημένη θητεία και θα ήθελαν να δουν μια συνέχεια, εάν το θέλει φυσικά και η ίδια. Αναμένουμε τη δική της απόφαση».

Πού πάει η Ευρώπη

Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται σε «ιστορική καμπή» και αδύναμη να προβληθεί ως ενιαία «φωνή» έναντι γεωπολιτικών και μη, προκλήσεων, κατά τον ίδιο θα πρέπει να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση ώστε να απαντηθεί το «πού βαδίζει η Ευρώπη» και «τι σημαίνει» κυρίως για τους νέους. Ο Θανάσης Μπακόλας θεωρεί ότι η διαδικασία διαβούλευσης για το πολιτικό μανιφέστο «είναι σημαντική, γιατί θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο διαλόγου για το πού πάει η Ευρώπη» και να δοθεί τέλος στην «κακοφωνία» ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που το τελευταίο διάστημα εν μέσω «ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή έχει κοστίσει αρκετά στην «εικόνα» της Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή