Αρθρο Αννας Διαμαντοπούλου στην «Κ»: Συνεπής και διορατικός
SPECIAL REPORT
Κώστας Σημίτης: Μετρώντας ξανά το αποτύπωμα του εκσυγχρονισμού
  1. Αρθρο Αννας Διαμαντοπούλου στην «Κ»: Συνεπής και διορατικός
  2. Αρθρο Γιάννη Στουρνάρα στην «Κ»: Η ένταξη της Ελλάδας στη Ζώνη του Ευρώ
  3. Αρθρο Γιώργου Βέλτσου στην «Κ»: Η μοναξιά του Κώστα Σημίτη
  4. Αρθρο Τάσου Γιαννίτση στην «Κ»: Η κρίσιμη δεύτερη τετραετία
  5. Αρθρο Αντώνη Λιάκου στην «Κ»: Μια καθοριστική οκταετία
  6. Αρθρο Νίκου Χριστοδουλάκη στην «Κ»: Περίοδος ανάπτυξης και σύγκλισης
  7. Αρθρο Χρήστου Ροζάκη στην «Κ»: Τα βήματα στην εξωτερική πολιτική
  8. Αρθρο Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην «Κ»: Το ανεκπλήρωτο πρόταγμα

Αρθρο Αννας Διαμαντοπούλου στην «Κ»: Συνεπής και διορατικός

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική είναι αναντικατάστατη αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Από την πολιτική δηλαδή τα κόμματα και τους πολιτικούς, απορρέουν τα άριστα αλλά και τα χείριστα για μια χώρα.

Εδώ και αρκετά χρόνια και για πολλούς λόγους βιώνουμε (κυρίως οι γενιές της κρίσης) την συνολική απαξία της πολιτικής και των πολιτικών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προϊούσα αποχή και το πιο επικίνδυνο την αποστροφή των ικανών και των νέων από την συμμετοχή τους.

Η πολιτική είναι οι Άνθρωποι. Αυτοί είναι οι φορείς ιδεών, ήθους , δράσης , αυτοί εμπνέουν, δημιουργούν, δίνουν παράδειγμα.

Το να παρουσιάζουμε την φωτεινή πλευρά του φεγγαριού της πολιτικής, το να κρατούμε ζωντανή την παρουσία σπουδαίων ανθρώπων, το να μην εστιάζουμε συνεχώς στα αρνητικά και στις καταστροφές αλλά και στα μεγάλα επιτεύγματα της πατρίδας, είναι ένα από τα καθήκοντα που έχουμε για να ξαναζωντανέψουμε την πολιτική.

Η εικόνα του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες Πρωθυπουργούς και μια από τις πλέον σεβαστές ευρωπαϊκές προσωπικότητες να κάθεται σε μια καρεκλίτσα στο διάδρομο του νοσοκομείου περιμένοντας την σειρά του για να εμβολιαστεί, έκανε μεγάλη εντύπωση την περίοδο του covid, κυρίως γιατί είναι σε αντίθεση με την εικόνα στην οποία έχουν συνηθίσει την ελληνική κοινωνία οι πολιτικοί.

Σ’ αυτή την εικόνα ορίζεται το μεγαλείο της ταπεινότητας. Αυτό που έδωσε ως παράδειγμα ο Κώστας Σημίτης και η οικογένεια του. Ο Πρωθυπουργός που πήγαινε με τα πόδια στο γραφείο του, που υποχρέωνε το υπουργικό συμβούλιο να ταξιδεύει με λεωφορείο και όχι με στόλο αυτοκινήτων, που πήγαινε διακοπές με το πλοίο της γραμμής, που επιβεβαίωσε ότι το «Προσωπικό είναι Πολιτικό»! Και όταν σ’ αυτά τα δύο ταυτίζονται οι αξίες και οι αρχές, τότε δημιουργούνται και εθνικά πρότυπα.

Αυτό θέλουμε να τιμήσουμε στις 6 Νοεμβρίου 2023. Δεν είναι ωδή στο παρελθόν, είναι φως για το μέλλον.

Ο Κ. Σημίτης είναι ο επαναστάτης με αιτία που πολέμησε την χούντα, είναι ο συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ του μεγαλύτερου κινήματος – κόμματος που γνώρισε η Ελληνική Δημοκρατία, είναι ο συνεπής και διορατικός Σοσιαλδημοκράτης, είναι ο αιρετικός με άποψη και με πειθαρχημένη διαφωνία στις πολιτικές του κόμματος του, είναι ο διανοούμενος που πρώτα με τα βιβλία του και μετά με την δράση του δημιούργησε, το πάντα αναζητούμενο και μηδέποτε κυρίαρχο μέχρι τότε, εκσυγχρονιστικό κίνημα, είναι ο Ευρωπαϊστής με γνώση και όραμα για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο Κ. Σημίτης ανήκει σε εκείνους τους μεγάλους ηγέτες που προίκισαν την Ελλάδα με πολιτικές μεγάλων οριζόντων και με επιτεύγματα μεγάλων στόχων. Οι επιλογές του, η επιμονή του, η μεθοδικότητα του καθόρισαν και σφράγισαν την πορεία της χώρας μετά την μεταπολίτευση και διαμόρφωσαν το σημερινό ελληνικό κράτος με την συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, με τα μεγάλα έργα που έδωσαν νέες δυνατότητες στη χώρα και την ιστορικής σημασίας εθνική επιτυχία εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίως όμως όλα αυτά οφείλονται στη δύναμη ενός ρεύματος που διαπέρασε την κοινωνία σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το ρεύμα του εκσυγχρονισμού που από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα στήριζε αυτούς τους ηγέτες με αυτές τις απόψεις και τις πολιτικές ως η αντίρροπη δύναμη στον λαϊκισμό, την αδράνεια, τον ιδιοτελή εθνικισμό και εν τέλει την στασιμότητα και την παρακμή.

Ο ηγέτης και αυτό το κοινωνικό ρεύμα ανέδειξαν και δημιούργησαν γενιές στελεχών που άφησαν έργο και δημιούργησαν σχολές στους δικούς τους τομείς. Η λεπτομερής αποτίμηση του έργου του Κώστα Σημίτη θα γίνει από τις επόμενες γενιές. Όπως συμβαίνει με όλους τους ηγέτες είχε δύσκολες στιγμές, ανεκπλήρωτους στόχους, συνάντησε αξεπέραστα εμπόδια, έκανε και ο ίδιος λάθη επιλογών. Για όλα αυτά έγραψε ο ίδιος αναλυτικά. Στις εκατοντάδες σελίδες των βιβλίων του αναλύει πολιτικές , εξιστορεί γεγονότα, παρουσιάζει αποτελέσματα, επισημαίνει αδυναμίες και προτείνει κατευθύνσεις για το μέλλον.

Σε όλα τα βιβλία του μιλάει πάντα για το μέλλον ανανεώνοντας συνεχώς τους στόχους και την προοπτική του προοδευτικού χώρου, επιμένει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει και αφορά κυρίως την συνεχή διεύρυνση των δυνατοτήτων του ανθρώπου, την επέκταση της δημοκρατίας,  την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το σίγουρο βέβαια είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που ελάχιστοι διαβάζουν. Εμείς όμως έχει σημασία μέσα και από τα εργαλεία της εποχής, την εικόνα, την επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων και εν τέλει μέσα από την ζωντανή επαφή, να θυμηθούμε το πάθος και την δύναμη εκείνης της εποχής και να φέρουμε την σημερινή νέα γενιά σε επαφή με την σύγχρονη ιστορία μας που διαθέτει μεγάλες μορφές και σημαντικά εθνικά επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανη.

Η εκδήλωση να τιμήσουμε τον Κ. Σημίτη στις 6 Νοεμβρίου ίσως είναι αφορμή να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η μάχη για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας δεν τελειώνει ποτέ… για μεγάλα διαστήματα ξαποσταίνει και μένει να τραβήξει προς την δόξα ξανά. 

*Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ, πρώην υπουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή