Η Μέση Ανατολή ανησυχεί έντονα τη Βουλή

Η Μέση Ανατολή ανησυχεί έντονα τη Βουλή

Με τους εκπροσώπους 14 αραβικών χωρών συναντήθηκε χθες ο Κωνσταντίνος Τασούλας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρέσβεις και επιτετραμμένους δεκατεσσάρων αραβικών κρατών συναντήθηκε χθες, κατόπιν αιτήματός τους, ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της λεγόμενης κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

«Πρόκειται για μια κρίση με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ανησυχεί από μια ενδεχόμενη διάχυση του πολέμου στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σχετικά. Και αφού σημείωσε ότι η χώρα μας «επιμένοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αμάχων» και «αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και στη χρήση βίας κατά των αμάχων», χαιρέτισε το άνοιγμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου στη Γάζα, για τη μεταφορά της απαραίτητης βοήθειας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών «επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα». Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης της Αιγύπτου και συμμετείχαν οι πρέσβεις και επιτετραμμένοι από την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Σαουδική Αραβία, την Αλγερία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Σουδάν, την Τυνησία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Μαρόκο.

Το τελευταίο διάστημα οι δραματικές και αιματηρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αφήνουν, αναπόφευκτα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έντονο το αποτύπωμά τους στο Κοινοβούλιο και η χθεσινή συνάντηση αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα με θετικό πρόσημο. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις, όπως το επίπεδο κατά τη συζήτηση ερωτήσεων στις οποίες απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ή και η προχθεσινή πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου να προσκαλέσει στην αίθουσα της Ολομέλειας –όπως συμβαίνει συχνά με ξένους αξιωματούχους– τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες περιπτώσεις με αρνητικό πρόσημο, όπως επί παραδείγματι το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει σε επίπεδο Βουλής διακομματική συνεννόηση για την ανθρωπιστική βοήθεια, και φυσικά οι διαρκείς μεταξύ των κομμάτων αντιπαραθέσεις, που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά: Πρώτον την κριτική προς τους κυβερνητικούς και πρωθυπουργικούς χειρισμούς από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας. Δεύτερον, την κριτική προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ότι στελέχη του τηρούν υποκριτική στάση. Τρίτον, ορισμένες άλλες τοποθετήσεις που ξαφνιάζουν, όπως των Κυρ. Βελόπουλου –«σας ενδιαφέρει η Γάζα και όχι η Βόρειος Ηπειρος»– και Δημ. Νατσιού – «υπάρχει η ειρήνη που υποστηρίζουμε εμείς, η ειρήνη που δίνει ο Χριστός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή