Η εποχή του εκσυγχρονισμού, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της οκταετίας Σημίτη, αναβίωσε χθες στην αίθουσα «Αντιγόνη» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη που διοργάνωσαν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, το Notre Europe του Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Στην εκδήλωση παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –που έφθασε στη μέση της εκδήλωσης και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα–, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Λαλιώτης, πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες, αλλά και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση άνοιξε η Αννα Διαμαντοπούλου, που επισήμανε τη μεγάλη προσέλευση προσώπων από όλη την Ελλάδα. «Σήμερα είναι εκδήλωση γιορτής και τιμής», είπε η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στο έργο και στην προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη. «Δεν άλλαξε τίποτα [από την προσωπικότητά του] … για να υπηρετήσει την πολιτική … προίκισε την Ελλάδα με πολιτικές μεγάλων οριζόντων», είπε. Η πρώην επίτροπος ανέλυσε εκτενώς τη συμβολή του Κώστα Σημίτη στην προώθηση του εκσυγχρονισμού και του εξευρωπαϊσμού της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης την παρουσία και τη στήριξη της Δάφνης Σημίτη δίπλα του για μια ολόκληρη ζωή. Ακολούθησε ένα άρτια σχεδιασμένο και περιεκτικό βίντεο για τη ζωή και το έργο του πρώην πρωθυπουργού που ετοίμασε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας σε κείμενα και έρευνα Αγγελικής Μπιρμπίλη και Κώστα Αλεξάνδρου.
«Είναι πεποίθησή μου ότι με προσπάθεια και δουλειά λύνονται τα προβλήματα. Παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Γιάννη Βούλγαρη και τον πρέσβη επί τιμή Αριστείδη Αγαθοκλή, με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα. «Λίγοι πρωθυπουργοί από το 1830 μέχρι σήμερα είχαν τέτοια συμβολή στην πρόοδο του τόπου», είπε ο κ. Στουρνάρας και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο οικονομικό έργο της περιόδου Σημίτη που απέδωσε στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στα μεγάλα έργα και βεβαίως στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001. «Πρωθυπουργό ευρωπαϊκού βεληνεκούς, πρωτεργάτη της σύγχρονης Ελλάδος» χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ο Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος επισήμανε ότι η περίοδος Σημίτη σηματοδότησε μια διακυβέρνηση που ήταν ευρύτερη στους στόχους, στις επιδιώξεις, αλλά και στην πρακτική από την απλή διακυβέρνηση ενός κόμματος. Για τον κ. Βούλγαρη αυτή η εποχή χαρακτηρίστηκε από την ενότητα του πατριωτισμού με τον ευρωπαϊσμό, που αποτέλεσε την απάντηση στο κοινωνικό αίτημα για «ένα άλμα» το οποίο οδήγησε στην αντιμετώπιση της υστέρησης από το ευρωπαϊκό υπόδειγμα σε όλους τους τομείς. Ο καθηγητής υπενθύμισε την καθοριστική συμβολή του Νίκου Θέμελη δίπλα στον Κώστα Σημίτη, προκαλώντας αυθόρμητα χειροκροτήματα στην αίθουσα για τον συγγραφέα που ήταν ο στενότερος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού από το 1980 έως το 2011 που έφυγε από τη ζωή.
Ο πρέσβης επί τιμή Αριστείδης Αγαθοκλής αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής Σημίτη: Την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Την προώθηση της ενταξιακής πορείας των βαλκανικών κρατών στην Ε.Ε. Ο πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Σημίτη κατά την ελληνική προεδρία της Ενωσης το 2003 και στη διαμόρφωση κοινής θέσης της τότε Ευρώπης των «15» για την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον Κώστα Σημίτη από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ (που ανέγνωσε ο Πασκάλ Λαμί), τον πρώην πρόεδρο του Λουξεμβούργου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου. Συμμετείχε επίσης με ένα θερμό βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Γιώργος Παπανδρέου, που αναφέρθηκε στο έργο Σημίτη, το οποίο αποκάλεσε «παρακαταθήκη έμπνευσης», και στο περίφημο «μπλοκάκι Σημίτη». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια σύντομη ομιλία του ίδιου του Κώστα Σημίτη. «Είναι πεποίθησή μου ότι με προσπάθεια και δουλειά λύνονται τα προβλήματα. Παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε».