Επιδεινώνεται η «αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ»

Επιδεινώνεται η «αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διακήρυξη του Στέφανου Κασσελάκη ότι «η ενότητα αρχίζει σήμερα», μετά το τέλος της θυελλώδους συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, ήταν ίσως η πιο αφελής δήλωση που έχει κάνει μέχρι σήμερα. 

Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Με την αποχώρηση της «Ομπρέλας», η εσωστρέφεια βαθαίνει και επιδεινώνεται αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «αρρώστια» του κόμματος, δηλαδή η τοξική αυτοαναφορικότητα και η έκρηξη των εσωτερικών αντιφάσεων. 

Η «Ομπρέλα» έφυγε, η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου μένει ως εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως και ο Δ. Τεμπονέρας, ενώ το ορόσημο για την ηγεσία Κασσελάκη είναι οι ευρωεκλογές, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, στη δεύτερη θέση στις επόμενες δημοσκοπήσεις. 

Μέχρι τις ευρωεκλογές ο χρόνος θα είναι πυκνός και θα έχουν απαντηθεί στην πράξη ερωτήματα που μένουν μετέωρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

– Θα δημιουργηθεί κόμμα Τσακαλώτου; 

Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθεί μία πολιτική κίνηση που θα προσπαθήσει να συναντηθεί με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για να συγκροτηθεί πριν από τις ευρωεκλογές σε κόμμα με δυνατότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή. Ο –ανεξάρτητος πλέον– βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι κεντρικό πρόσωπο που όμως δεν είχε καλή επίδοση στην εκλογή ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (8%). 

– Ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Κασσελάκης; 

Ηθελε να απαλλαγεί από την «Ομπρέλα» και το κατάφερε, αλλά με την πρότασή του για εσωκομματικό δημοψήφισμα έφερε κοντά όλες τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («Ομπρέλα», ομάδα Αχτσιόγλου, ομάδα Τεμπονέρα). Δεν έχει πλέον άλλοθι για να αποδίδει την πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε υπονόμευση από εσωτερικούς εχθρούς. 

– Και τι θα κάνει στο εξής; 

Θα επιμείνει στην αδιαμεσολάβητη επαφή με τον λαό, την οποία προβάλλει ως συγκριτικό του πλεονέκτημα. 

– Υπάρχει κίνδυνος νέας διάσπασης; 

Ασφαλώς. Παρόλο που ο Στ. Κασσελάκης διακήρυξε ότι «εσωστρέφεια τέλος», οι εσωκομματικές κρίσεις αναμένεται να είναι συνεχείς. Η ομάδα Αχτσιόγλου δεν πρόκειται να σταματήσει να ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία και οι σκληροπυρηνικοί νεοπροεδρικοί δεν πρόκειται να τους αφήσουν σε ησυχία. Το ίδιο ισχύει και για τη μικρότερη ομάδα Τεμπονέρα. Σύντομα θα φανεί αν το τεντωμένο σχοινί θα σπάσει εκ νέου.

– Ηταν θρυαλλίδα το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές; 

Η απόφαση του Στ. Κασσελάκη να ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν για τις διαγραφές τεσσάρων στελεχών (Τζουμάκα, Βίτσα, Φίλη, Σκουρλέτη), που τελικά αποχώρησαν, ήταν προβληματική ηθικά και πολιτικά. Η αντίδραση των περίπου μισών μελών της Κ.Ε. ήταν αναμενόμενη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά με την ομιλία του κατά την έναρξη της συνεδρίασης. 

– Τρίβει τα χέρια του ο Πολάκης; 

Ηταν υπέρ των εκκαθαρίσεων και υπέρ του δημοψηφίσματος, επομένως έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται δικαιωμένος. Η σχέση του με την Ε. Αχτσιόγλου είναι συγκρουσιακή και αυτό σημαίνει ότι, παρά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βάλει το σπαθί στη θήκη του. 

– Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; 

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της πολιτικής ανάλυσης προεξοφλούν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σύντομα θα ανακτήσει τη δεύτερη θέση και επομένως την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει ότι δεν θα κάνουν καμία προσπάθεια για επαναπατρισμό στελεχών που πήγαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνεται η τήρηση αποστάσεων από την εσωκομματική αντάρα στο όμορο κόμμα. 

– Μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να γίνει αντίπαλο δέος για τη ΝΔ;  

Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να πετύχει στις ευρωεκλογές ένα ποσοστό ανταγωνιστικό προς αυτό που θα έχει το κυβερνών κόμμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης, όπως μεταφέρουν συνομιλητές του, μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του κόμματός του, εφόσον έχει προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα δημιουργηθεί νέο κόμμα στον πολιτικό χώρο μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή