Πιο κοντά ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πιο κοντά ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε τροχιά επίσπευσης της νομοθέτησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών κινείται η κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά επίσπευσης των πρωτοβουλιών αναφορικά με τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών κινείται η κυβέρνηση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται επίμονες εισηγήσεις στενών συνεργατών του, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή γι’ αυτήν συγκυρία και να μη μεταθέσει σε μεταγενέστερο χρόνο –μετά τις ευρωεκλογές– το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι τελικές διατυπώσεις και πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι εκείνες στις οποίες δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή, καθώς θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί και να έρθει στη Βουλή ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερείσματα για αντιδράσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε χθες σχετικά (Open): «Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση για το τι θα φέρουμε, τι δεν θα φέρουμε. Ας δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί εγώ που είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος –που είναι υποχρέωσή μου και τιμή μου να υπερασπίζομαι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που δεν θέλει να βάλει νερό στο κρασί της– δεν το έχω δει ακόμη το κείμενο. Να ξέρουμε δηλαδή για τι μιλάμε».

Δικαιώματα παιδιών

Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί και στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με τρόπο ανάλογο με εκείνον που επελέγη για το σύμφωνο συμβίωσης.

Θα επιδιώξει, δηλαδή, να αποδραματοποιήσει τη συζήτηση και να τη μεταφέρει στο επίπεδο δικαιωμάτων. Ειδικότερα, στα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, που αυτή τη στιγμή υφίστανται διακρίσεις σε σχέση με τα παιδιά άλλων οικογενειών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εάν ο βιολογικός γονέας πεθάνει, ο έτερος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και η ευθύνη του παιδιού πηγαίνει στις υπηρεσίες πρόνοιας.

Αναφορικά με πιθανές αντιδράσεις από την Εκκλησία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στη διάκριση εξουσιών.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει το μήνυμα ότι η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί απειλή για τον χαρακτήρα της παραδοσιακής οικογένειας ούτε απόπειρα αλλοίωσής του, αλλά έρχεται συμπληρωματικά να καλύψει ένα κενό που αφορά ευάλωτα παιδιά.

Αντιδράσεις

Για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ., με πιο χαρακτηριστική αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Κ» ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον σχετικό νόμο.

Ομως, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη καταγραφεί ως ένας διακριτός πόλος, όπως φάνηκε πρόσφατα και με τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση μεταναστών, οπότε μια ακόμη διαφοροποίησή του δεν θεωρείται ότι θα προκαλέσει ευρύτερο πρόβλημα.

Η αντίδραση των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα αντισταθμιστεί από τη στήριξη των κομμάτων του κεντροαριστερού τόξου.

Η αντίδραση της Εκκλησίας που εκδηλώθηκε εμφατικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει προβληματίσει, ιδιαίτερα καθώς δεν φάνηκε να έφεραν αποτέλεσμα κάποιες διερευνητικές προσπάθειες για κατευνασμό της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στη διάκριση εξουσιών, για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει τη συγκεκριμένη νομοθέτηση μέσα στην τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT