Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Ερντογάν στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ελληνοτουρκικά: Επιμονή Ερντογάν στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Σε τελετή καθέλκυσης τεσσάρων νέων πλοίων ανέφερε πως «αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο».

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως το δόγμα της Τουρκίας είναι η διασφάλιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ισχυρό στόλο και προανήγγειλε πολλά προγράμματα ναυπήγησης πλοίων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας συμμετείχε στην εκδήλωση «Δύναμη στη “Γαλάζια Πατρίδα”» που πραγματoποιήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία στη Γιάλοβα, στη θάλασσα του Μαρμαρά και χαιρέτισε με ομιλία του την τελετή καθέλκυσης τεσσάρων νέων πλοίων.

«Πραγματοποιούμε όλες τις δράσεις μας πιστοί στο σύνθημα του Μπαρμπαρόσα “αυτός που κυριαρχεί στις θάλασσες κυριαρχεί στον κόσμο”. Με αυτή την αντίληψη έχουμε υλοποιήσει πολλά σχέδια για να διασφαλίσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”. Σε αυτά τα σχέδια φτάσαμε στα επίπεδα εθνικής παραγωγής του 80%», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και τόνισε πως η χώρα του δεν ναυπηγεί μόνο απλά πλοία. Αλλά παράγει τα ηλεκτρονικά συστήματα, το ωφέλιμο φορτίο και όλα τα οπλικά τους συστήματα.

Στην τελετή, το τουρκικό ναυτικό παρέλαβε την τουρκικής σχεδίασης φρεγάτα «Istanbul», η οποία είναι κλάσης İstif, το πλοίο υποστήριξης μάχης «Derya», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Arif Ekmekci» και το μη επανδρωμένο σκάφος «Marlin». Το πλοίο υποστήριξης μάχης «Derya» είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του τουρκικού στόλου και το μήκος του φτάνει τα 200 μέτρα. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, το «Μarlin» είναι το πρώτο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας στον κόσμο που διαθέτει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Το αυτόνομο σκάφος θα εκτελεί μη επανδρωμένες και πλήρως αυτόνομες αποστολές (συλλογής) πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης, επιφανειακού πολέμου, ηλεκτρονικής υποστήριξης και ηλεκτρονικών επιθέσεων. «Το Marlin SİDA θα υποστηρίξει την κυριαρχία μας στις θάλασσες με τα υψηλά τεχνικά χαρακτηριστικά του και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε και νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Αγκυρας, το τουρκικό ναυτικό μέχρι το 2026 θα παραλάβει επιπλέον τρεις φρεγάτες οι οποίες ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα σε τρία ιδιωτικά ναυπηγεία. Μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θα ναυπηγηθούν επιπλέον τέσσερις φρεγάτες κλάσης İstif με τον συνολικό αριθμό των νέων φρεγατών να φτάνει τις 8.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό το γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο «Piri Reis», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Τουρκία. Θα ακολουθήσει η ναυπήγηση άλλων πέντε και στόχος είναι η παράδοση όλων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Τέλος, ο κ. Ερντογάν έχει ανακοινώσει πως η Τουρκία θα ναυπηγήσει δεύτερο αεροπλανοφόρο το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από το Anadolu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή