Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η «ατζέντα» της Αγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Προβληματίζει η «ατζέντα» της Αγκυρας

Πώς αξιολογεί η Αθήνα τις ΝAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις κινήσεις της Αγκυρας, καθώς είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επανέρχεται στη σταδιακή ανάδειξη των θεμάτων και των αξιώσεών της για το Ανατολικό Αιγαίο. Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η εκτόνωση της έντασης στο μέτωπο των διμερών σχέσεων δεν συνεπάγεται ότι η Αγκυρα θα εγκαταλείψει τις θέσεις της.

Οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος –υπενθυμίζεται ότι των δύο NAVTEX που εκδόθηκαν προχθές με αφορμή ελληνική στρατιωτική άσκηση, είχε προηγηθεί NOTAM– συνοδεύονται από προσπάθεια αξιοποίησης διαφόρων διαύλων, μέσω των οποίων η τουρκική πλευρά επαναφέρει τις απόψεις της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ερμηνεύονται από την Αθήνα ως συστηματική επιδίωξη της Αγκυρας να διατηρήσει στο προσκήνιο και να υπενθυμίζει διαρκώς ποιες είναι οι θέσεις της, ακόμη κι αν στο πεδίο καταγράφεται ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι κινήσεις αυτές να συνδέονται με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα.

Οι δύο NAVTEX, που είναι οι πιο πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, εκλαμβάνονται ως «απάντηση» στην αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» της Ελλάδας, που διεξήχθη τόσο στο βορειοανατολικό Αιγαίο μεταξύ Ψαρών και Χίου όσο και νοτιοανατολικά ανοιχτά της Καρπάθου. Η πρώτη NAVTEX εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης και με αυτή η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις για χθες, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, από τις 6 έως τις 10 το πρωί. Με δεύτερη NAVTEX που εξέδωσε, η Αγκυρα αναφέρεται και στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Παραθέτοντας τα ονόματα σειράς ελληνικών νησιών, από Θάσο, Αγιο Ευστράτιο, Χίο, Λέσβο και όλα τα Δωδεκάνησα, αναφέρει πως «βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς, σύμφωνα με την απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου 1914 της Διάσκεψης του Λονδίνου, τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, τη Σύμβαση του 1923 σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών στενών και τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να διεξάγεται στα χωρικά ύδατα των εν λόγω νησιών».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα τρεις διαδοχικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NOTAM), όπου οι τουρκικές αρχές επανήλθαν στα περί αποστρατιωτικοποίησης, πάντα με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν, όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος. Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή