ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά στα χαρακώματα με φόντο τις τετραπλές κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά στα χαρακώματα με φόντο τις τετραπλές κάλπες

Τα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, οι αντιδράσεις των στρατοπέδων και η άγνωστη επόμενη ημέρα

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε τετραπλές εκλογές». Με αυτή τη φράση ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που έριξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με την πρώτη ηχηρή του παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλοντας προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες την ώρα που το κοινό στο Τάε Κβο Ντο χειροκροτούσε όρθιο. Ολα αυτά καθώς οι «φυλές» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινούσαν ήδη τις ετοιμασίες για τον επόμενο και ενδεχομένως καθοριστικότερο όλων γύρο της νέας σκληρής μάχης. 

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ταυτόχρονα λόγο στην ομιλία του στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ «για νέους επίδοξους υπονομευτές» και για «τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια ομιλία που τροποποιήθηκε μετά την απροσδόκητη παρέμβαση Τσίπρα, ζήτησε επί της ουσίας την «αναβάπτιση» από τα μέλη του κόμματος, ανοίγοντας νέο εσωκομματικό μέτωπο με όσους, σύμφωνα με τον ίδιο, νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές «στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας» θα καταφέρουν τη συντριβή του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «για να έρθουν μετά ως σωτήρες». 

Οι τρεις αποδέκτες

Η ομιλία Κασσελάκη η οποία διήρκεσε πάνω από 90 λεπτά, χωρίς το «παραδοσιακό» βήμα αλλά με monitors και τον ίδιο σε ελεύθερη κίνηση στον χώρο, είχε τρόπον τινά τρεις αποδέκτες: 

Πρώτον, τη βάση του κόμματος την οποία επικαλέστηκε πολλές φορές. Μίλησε για «σοφία των μελών», για καταστατικά δικαιώματα τα οποία θα διευρυνθούν και αξιοποίησε κάθε πάσα από συνθήματα ή αντιδράσεις των παρευρισκομένων στο κλειστό γήπεδο («Στέφανε άλλαξέ τα όλα», «πες τα όλα πρόεδρε»). 

Δεύτερον, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Οσον αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε αφενός να αναδείξει την παρακαταθήκη του («κάποιοι δεν σεβάστηκαν τον ιδρυτή της κυβερνώσας Αριστεράς») κλείνοντας έτσι το μάτι στο «φιλοτσιπρικό» ακροατήριο που παραμένει πλειοψηφικό, αφετέρου να αφήσει έμμεσες και προσεκτικές αιχμές και να δώσει απαντήσεις στη δήλωση του κ. Τσίπρα που προηγήθηκε της έναρξης του Συνεδρίου. «Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Εχει περπατηθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά. 

Τρίτον, στους επίδοξους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ο κ. Κασσελάκης επανέφερε τη ρητορική των «υπονομευτών». Είπε ότι στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί, ενώ απέδωσε σε κάποιους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεση να κάνουν τρικλοποδιά στο κόμμα, ώστε να εμφανιστούν ως σωτήρες μετά τη νέα εκλογική του συντριβή. «Ζητούν να λογοδοτήσω για τις δημοσκοπήσεις όσοι δεν λογοδότησαν για την πτώση από το 32% στο 18%», τόνισε. 

Το αίνιγμα της επόμενης μέρας και ο ρόλος Τεμπονέρα

Στελέχη με γνώση των καταστάσεων και των εσωκομματικών δεδομένων, μιλώντας στην «Κ», θεωρούν ότι τα «καρφιά» Κασσελάκη αφορούν την Ολγα Γεροβασίλη που σήκωσε πρώτη την εσωκομματική αντιπαράθεση για το επίμαχο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος. Αποδέκτης των «καρφιών» πρέπει να λογίζεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας με τον οποίο οι σχέσεις είναι συγκρουσιακές μετά τη συμμετοχή του στην πολυσυζητημένη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά στις 13 του μήνα.

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην πλευρά Τεμπονέρα. Πηγές από το περιβάλλον του μέλους της Π.Γ. έλεγαν στην «Κ» ότι ο γνωστός εργατολόγος δεν θα αργήσει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του. Θα είναι προς την κατεύθυνση του «Μετώπου Δημοκρατίας» που έχει παρουσιάσει προσυνεδριακά, μετά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται έπειτα από την προσφυγή Κασσελάκη σε τετραπλή εσωκομματική κάλπη (πρόεδρος, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές Επιτροπές και Συντονιστικά Οργανώσεων Μελών).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην παρούσα φάση, το στρατόπεδο των «αμφισβητιών» του προέδρου επιδιώκει να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα τον κοντράρει. Η εξίσωση, όμως, μοιάζει περίπλοκη καθώς οι μνηστήρες ποικίλλουν. 

Ταυτόχρονα, αίνιγμα αποτελεί η ημερομηνία στην οποία θα στηθούν οι νέες κάλπες. Πριν τις ραγδαίες εξελίξεις της Πέμπτης, η εκλογή Νομαρχιακών Επιτροπών ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Μαρτίου. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι νέες κάλπες θα έχουν στηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Στη συνάρτηση, όμως, μπαίνει και η στρατιωτική θητεία του νυν προέδρου. 

Σε αχαρτογράφητα νερά

Ολα μοιάζουν παράδοξα και πρωτοφανή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άπαντες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το κλίμα που θα επικρατήσει, αλλά και για τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας. Ανθρωποι που έχουν ζήσει αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν τόνιζαν στην «Κ» ότι η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη δεν θύμιζε σε τίποτα την παράδοση του κόμματος. 

Η αρχική αμηχανία και τα «πηγαδάκια» με κύριο επίδικο το μήνυμα Τσίπρα και τους αποδέκτες του, έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα κατά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη. Το σώμα του Συνεδρίου έμοιαζε να χωρίζεται σε δύο ομάδες: από τη μία στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που με έντονη φρασεολογία επικροτούσαν τον πρόεδρο και από την άλλη σε ένα κοινό «αμήχανο και αποσβολωμένο», όπως λέει στην «Κ» έμπειρο στέλεχος που έμεινε στον κόμμα «υπομονετικά» μετά τη διάσπαση του Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι η πολυδιάσπαση του χώρου θα ήταν επιζήμια.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Επειτα από μια θυελλώδη πρώτη συνεδριακή μέρα, τα θεμελιώδη ερωτήματα για τη συνέχεια είναι τέσσερα: Πρώτον, διατηρεί ο Στέφανος Κασσελάκης το ρεύμα που είχε στις εκλογές του Σεπτέμβρη στη βάση του κόμματος; Κάποιοι δεν το αποκλείουν παρά τη φθορά των τελευταίων μηνών και τη δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος.

Δεύτερον, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορέσει να παρουσιάσει μια ενιαία και συνεκτική εναλλακτική πρόταση τόσο σε επίπεδο προσώπου όσο και σε επίπεδο πρότασης; Η εξίσωση εδώ είναι σύνθετη, καθώς οι τάσεις που εδώ και καιρό δυσφορούν με τον πρόεδρο είναι ετερόκλητες μεταξύ τους. 

Τρίτον, θα υπάρξει συναίνεση ως προς την οργάνωση των νέων εκλογών; Ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, θα γραφτούν νέα μέλη, θα υπάρξει ψηφιακή διοργάνωση; 

Τέταρτον, ο Αλέξης Τσίπρας θα επέμβει ξανά; Η σημερινή του παρέμβαση δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν διστάζει να παρεμβαίνει καθοριστικά στις κρίσιμες καμπές. 

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε οργανωτικά ζητήματα. Το σίγουρο είναι ότι ένα νέο, αβέβαιο και απρόβλεπτο κεφάλαιο ανοίγει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή