ΣΥΡΙΖΑ: Το επεισοδιακό συνέδριο φέρνει ανακατατάξεις

ΣΥΡΙΖΑ: Το επεισοδιακό συνέδριο φέρνει ανακατατάξεις

«Γράψε-σβήσε» στην Κουμουνδούρου για αλλαγές σε πρόσωπα, χωρίς αντιδράσεις

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη και στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Οπως έχει δημοσιεύσει η «Κ», οι αλλαγές που αναμένονται σε πρόσωπα θα είναι πολλές το επόμενο διάστημα, και στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη αναζητούν τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Είναι δεδομένο πως η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, θα επιλέξει να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και το τελευταίο διάστημα αναζητείται ο αντικαταστάτης της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός του κομματικού πυρήνα. Θέση στις Βρυξέλλες θα διεκδικήσει και ο Γιώργος Τσίπρας, δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν η θέση του διευθυντή της Κ.Ο. είναι ασυμβίβαστη με την προεκλογική εκστρατεία. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Γιώργος Τσίπρας ευχήθηκε την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Για τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, η παραμονή στη θέση των γραμματέων δεν θα είναι εύκολη. Εχουν περάσει αρκετές «φουρτούνες» από τον Σεπτέμβριο και μετά στηρίζοντας από τη θεσμική τους θέση τον πρόεδρο. Σημειώνεται πως και οι δύο συμμετείχαν στη «μυστική σύναξη» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με την Ολγα Γεροβασίλη. Ειδικά για τον αναπληρωτή γραμματέα το κλίμα φαίνεται να είναι αρκετά βαρύ και αναμένεται και οι δύο πολύ σύντομα να καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Για την αντικατάστασή τους απαιτείται σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Πάνος Ρήγας και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση. Στο τραπέζι έχει πέσει και η αλλαγή της τωρινής Πολιτικής Γραμματείας, που μπορεί να γίνει μέσω επίσης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό είχε ξανασυμβεί όταν ο Πάνος Σκουρλέτης είχε πάρει τη σκυτάλη του Νο 2 του κόμματος από τον Πάνο Ρήγα τον Αύγουστο του 2018. Θα θεωρηθεί ως κίνηση ρεβανσισμού; Οι ισορροπίες είναι λεπτές από εδώ και στο εξής. Υπενθυμίζεται πως η σύνθεση των «300» του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου έχει αλλάξει μετά την παραίτηση περισσότερων των 120 μελών, που προέκυψε ύστερα από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και των στελεχών της Νέας Αριστεράς.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Κ» «Μεταπολίτευση – 50 χρόνια μετά».

Συζητήσεις γίνονται και για το Εκτελεστικό Γραφείο. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος και η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη συμμετέχουν στο όργανο όπως και ο εκπρόσωπος Τύπου και οι δύο γραμματείς. Πληροφορίες φέρουν να συμπεριλαμβάνονται οι Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Ευάγγελος Απόστολάκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Αν ζητηθεί, πάντως από την κ. Γεροβασίλη να συμμετάσχει στο όργανο, φέρεται ότι δεν θα αρνηθεί.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε το τρίτο «think tank» με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρέμβαση

Μετά όλα όσα διεξήχθησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το Σάββατο η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της «Κ» «Μεταπολίτευση – 50 χρόνια μετά». Θα είναι η πρώτη φορά μετά την παραίτηση της 29ης Ιουνίου που θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση. Παράλληλα, προχωρούν οι ενέργειες για το νέο ινστιτούτο που οργανώνει ο πρώην πρωθυπουργός και το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα ειρήνης, διπλωματίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Στόχος είναι να συγκροτηθεί νομικά μέσα στην άνοιξη και να αρχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του με μια μεγάλη εκδήλωση, μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει η παραμικρή σκοπιμότητα παρέμβασής του στην προεκλογική αρένα.

Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του ινστιτούτου έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του και διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης. Μετά τη νέα απόσπασή του στις αρχές Φεβρουαρίου απασχολείται αποκλειστικά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τον ρόλο του συντονιστή. Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει η «Κ», ο κ. Καλπαδάκης θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι το Ινστιτούτο να συγκροτηθεί, μια και σε ένα χρόνο περίπου, το 2025, αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή