Βουλή: Μετωπική σύγκρουση με την «υπογραφή» των πολιτικών αρχηγών

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση με την «υπογραφή» των πολιτικών αρχηγών

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους «πινελιά» στην κλιμακούμενη τις τελευταίες ημέρες μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έβαλαν χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με επίκεντρο τη «στα όρια του Συντάγματος», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της οποίας για πρώτη φορά θα επιτρέπεται στη χώρα μας η «εγκατάσταση παραρτημάτων πανεπιστημίων, τα οποία υπάρχουν στο εξωτερικό». Το διαμορφωθέν, στην παρούσα συγκυρία, αντικυβερνητικό μέτωπο από σύσσωμη την αντιπολίτευση δεν είχε ενιαίο χαρακτήρα, καθώς όχι μόνο δεν καταγράφεται συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με το εάν πρέπει ή όχι να λειτουργούν στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά αναδείχθηκε και συμφωνία τουλάχιστον δύο κομμάτων, πέραν της Ν.Δ., στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη «σύσταση πανεπιστημίων» από ιδιώτες. Αυτά τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, εμφανίστηκαν θετικά για μια τέτοια εξέλιξη, η συζήτηση επί της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες.

Για «μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης» μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι μια ρύθμιση που πρώτα και πάνω από όλα έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χαμένο χρόνο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο, δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Οσοι διαφωνούν, μένουν υποστηρικτές της καθήλωσης και, κυρίως, θιασώτες της αδράνειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τυπικά με δύο φωνές – κάτι το οποίο δεν άφησε ασχολίαστο ο πρωθυπουργός: εντός της αίθουσας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυσσε το καταγγελτικό προς την κυβέρνηση λόγο άρνησής του στο νομοσχέδιο, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης μέσω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η Ν.Δ. με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης. «Είναι λίγο παράξενο ο αρχηγός σας να κάνει μια ανάρτηση την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος της Κ.Ο., την οποία προφανώς δεν γνωρίζατε, γιατί δεν κάνατε ούτε μία αναφορά στην ομιλία σας στην ανάρτηση του προέδρου σας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε χθες και τρίτη «ηγετική» παρέμβαση: ο τέως πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μίλησε «για άλλο ένα σκαλοπάτι στον κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος. Και κυρίως πρόκειται για άλλη μία ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων». Εντός της συγκρουσιακής ατμόσφαιρας, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο νυν και ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν προσωπικά στον πρωθυπουργό με τον ισχυρισμό ότι μέσω του νόμου εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Σηκώνοντας το γάντι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση που έχει ανακύψει και ελέγχεται, αναφορικά με εταιρεία του κ. Κασσελάκη: «Τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του, δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις. Καλά ξεμπερδέματα τώρα για τα δικά σας προβλήματα».

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση με την «υπογραφή» των πολιτικών αρχηγών-1

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μια «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση» εκ μέρους της κυβέρνησης, που «δεν δίνει καμία συνολική απάντηση στα αδιέξοδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σχολιάζοντας ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης μετακινήθηκε στην άρνηση από το «δεν θα σταθώ εμπόδιο στο νομοσχέδιο» που είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν: «Εχουμε ζαλιστεί όλοι. Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις». Επικριτικός απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πολιτική τους στο πεδίο της εκπαίδευσης εμφανίστηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «κανένας, πλην φυσικά του ΚΚΕ, δεν είπε κουβέντα για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Η Ελληνική Λύση θέλει δημόσιο πανεπιστήμιο για τον φτωχό λαό, ούτε να πληρώνουμε δίδακτρα ούτε τίποτα», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κ. Χήτα λίγο αργότερα να σημειώνει ότι το κόμμα είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν επίσης τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ψηφιστεί χθες το βράδυ.

Μαζικό συλλαλητήριο και επεισόδια

Δεκαέξι τραυματίες, πολίτες και αστυνομικοί, δεκατέσσερις προσαγωγές και τρεις συλλήψεις ήταν χθες το βράδυ ο απολογισμός από το μαζικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν περίπου 17.500 άτομα, φοιτητές και μαθητές, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, στην οδό Σταδίου και επεκτάθηκαν στο Σύνταγμα. Η ένταση άρχισε γύρω στις 3 μ.μ., όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές ομάδες στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο μετά στο ύψος του Αγνωστου Στρατιώτη. Κατόπιν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, για να απωθήσουν νεαρούς κουκουλοφόρους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και υλικές ζημιές σε καταστήματα. Οι τραυματίες διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή