Ενταση στη Βουλή για το «πλημμέλημα του βιασμού»

Ενταση στη Βουλή για το «πλημμέλημα του βιασμού»

Η επίθεση βουλευτών Νέας Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η απάντησή του και τα πρακτικά του 2019

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εργαλειοποίηση του φρικιαστικού για αμέτρητες γυναίκες και άλλες ευάλωτες υπάρξεις εγκλήματος του βιασμού προχώρησε χθες μέρος του πολιτικού συστήματος στη Βουλή, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω υποχώρηση του επιπέδου της κομματικής αντιπαράθεσης. Αφορμή στάθηκε η πρόταση της εισαγγελέως, στη δίκη που αφορά την πολλαπλή σεξουαλική κακοποίηση δωδεκάχρονης στον Κολωνό, για την –σύμφωνα με πληροφορίες– απαλλαγή του 56χρονου βασικού κατηγορουμένου Ηλία Μίχου ως προς τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας.

Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης στην εθνική αντιπροσωπεία ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί την «Ενίσχυση της δικηγορικής ύλης». Με την ευκαιρία αυτή, από πολλές παρατάξεις καταγράφηκε εντονότατος προβληματισμός για την επίμαχη εισαγγελική πρόταση, που χαρακτηρίστηκε ως και «εξοργιστική».

Ωστόσο, η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη ήταν η επιλογή του εισηγητή της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργού κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, να πει: «Το αίσθημα ατιμωρησίας και το αίσθημα της μη απόδοσης δικαιοσύνης τροφοδοτείται από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως όποιος έχει πολιτική και οικονομική εξουσία σε αυτή τη χώρα έχει τη δυνατότητα είτε να απαλλάσσεται είτε να πέφτει στα μαλακά είτε η εγκληματική του δραστηριότητα να συγκαλύπτεται συνήθως και με πολιτικές “πλάτες”. Και οι πολιτικές “πλάτες” αυτές είναι οι “πλάτες” της δικής σας κυβέρνησης, κ. Φλωρίδη». Σε ανάλογου περιεχομένου σχολιασμό προχώρησαν λίγο αργότερα Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.

Στις επισημάνσεις Τζανακόπουλου, άμεσα απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όχι μόνο μνημονεύοντας υποθέσεις, όπως η σχετική με τη Novartis («πήγατε τότε στον Αρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία», σημείωσε χαρακτηριστικά), αλλά και την αλλαγή των ποινικών κωδίκων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 («Οταν φέρατε τους κώδικες την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα»). Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις τόσο από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από τη Νέα Αριστερά. Εκφράσεις όπως «Ψέμα. Είστε ψεύτες», «Στον Μίχο πείτε τα, όχι σε εμάς», «Ντροπή σου. Δεν είσαι άξιος να είσαι υπουργός. Είσαι ανάξιος» ή και «Πάσχει από το σύνδρομο του “γενιτσαρισμού”», ακούστηκαν με αποδέκτη τον κ. Φλωρίδη. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης σημείωσε: «Σκοπίμως διαστρεβλώνει την τότε πολιτική πραγματικότητα. Μονίμως συκοφαντεί ο κ. υπουργός», με τον κ. Χρήστο Γιαννούλη να φωνάζει προς τα υπουργικά έδρανα: «Είναι αστείο αυτό που κάνετε. Παραιτηθείτε». Αμφότερες οι κοινοβουλευτικές ομάδες που προέκυψαν μετά τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν πως η κυβέρνησή τους επιχείρησε να μετατρέψει το 2019 τον βιασμό σε πλημμέλημα.

Ο Μιχάλης Καλογήρου

Η πραγματικότητα για τα όσα έγιναν, ωστόσο, είναι καταγεγραμμένη ακόμη και στα πρακτικά της Βουλής. Ειδικότερα, είναι ο ίδιος ο τότε υπουργός Μιχάλης Καλογήρου σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που έκανε συγκεκριμένα λόγο για πλημμέλημα (για «ένα βαρύ πλημμέλημα, άρα, με έκτιση της ποινής τρία έως πέντε χρόνια», ήταν η χαρακτηριστική φράση του στις 5.6.2019, όσον αφορά την εισήγηση της πλειοψηφίας). Και ο ίδιος την επομένη, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και αφού είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες από, μεταξύ άλλων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνιζε ότι η αρχική πρόταση επρόκειτο να αλλάξει: «Φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, από την κοινή γνώμη, από τα κινήματα. Με μία νομοτεχνική βελτίωση θα διορθωθεί». Ετσι, η πρόβλεψη για πλημμέλημα και «φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών», έγινε κακούργημα με «κάθειρξη έως δέκα ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή