Μητσοτάκης εναντίον όλων στις ευρωεκλογές – Οι μικρές καμπάνιες της Ν.Δ.

Μητσοτάκης εναντίον όλων στις ευρωεκλογές – Οι μικρές καμπάνιες της Ν.Δ.

Χωρίς βασικό ανταγωνιστή, η Ν.Δ. αναζητεί έξι στρατηγικές απέναντι σε ισάριθμα κόμματα της αντιπολίτευσης

μητσοτάκης-εναντίον-όλων-στις-ευρωεκ-562937155

Τι είναι προτιμότερο; Να έχεις να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπον έναν τακτικό στρατό; Ή να πρέπει να αμυνθείς απέναντι σε μικρές, αντάρτικες ομάδες που επιτίθενται από παντού; Η μάχη των ευρωεκλογών για τη Ν.Δ. θυμίζει περισσότερο ανταρτοπόλεμο. Πρόκειται στην πραγματικότητα για πολλές μάχες που θα πρέπει να δώσει χωριστά το κυβερνών κόμμα με καθέναν από τους «μικρούς» επίδοξους εκφραστές της δυσαρέσκειας. Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για «κομματίδια που βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους». Πώς θα κινηθεί σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό το Μαξίμου;

Νο1 στόχος ο Βελόπουλος

Στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών και τα σενάρια που διακινούνται όσον αφορά το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που κάποιοι λένε πως προκάλεσε τη σφοδρή έκρηξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προσπαθεί «να χτίσει καριέρα πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες». Η επίθεση δεν θα είναι η μόνη. Παρά το γεγονός πως Ν.Δ. και Ελληνική Λύση εκφράζουν δύο εντελώς αντίθετες κοσμοθεωρίες σε βασικά θέματα όπως ήταν ο εμβολιασμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως το κυβερνών κόμμα έχε διαρροές της τάξεως του 1,5%-2% προς την Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα, από τη Λάρισα και πάνω το κόμμα Βελόπουλου δείχνει μία δυναμική πρωτοφανή αγγίζοντας το 13%-14%, διεκδικώντας σε Μακεδονία και Θράκη ακόμα και τη δεύτερη θέση. «Η Ν.Δ. επιβάλλεται να αναχαιτίσει αυτήν την τάση», λέει κυβερνητική πηγή και σε αυτή την προσπάθεια θα πέσουν στη μάχη όλα τα όπλα.

Η δεξιά του Κυρίου

Σε κρυφό πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται και η Νίκη. Δημοσκόποι έλεγαν στην «Κ» πως «το κόμμα αυτό δύσκολα ανιχνεύεται στις μετρήσεις», καθώς το κοινό του είναι εξ ορισμού αντισυστημικό και εσωστρεφές και δεν εκδηλώνεται. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα το κόμμα του δασκάλου Δημήτρη Νατσιού καταγράφει άνοδο, φτάνοντας με αναγωγή πάνω από το 4%. Και αυτό έχει εξήγηση. Η πληροφορία πως ιερείς σε όλη την Ελλάδα δίνουν «γραμμή» για τη «Νίκη» δεν αμφισβητείται, καθώς μετά την ψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια μεγάλο μέρος της Εκκλησίας «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα». Και στην περίπτωση της Νίκης το πρόβλημα μεγαλώνει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη είχε καταγραφεί η απήχησή της στις εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει δύο αντίδοτα: το πρώτο είναι να επιχειρηθεί να βελτιωθεί η σχέση με την Εκκλησία. Στο παρασκήνιο έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού και της Αρχιεπισκοπής. «Οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για κάτι παραπάνω», λέει στην «Κ» πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Το «κάτι παραπάνω» είναι προφανώς μία επαφή μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Από εκεί και πέρα η Ν.Δ. θα ενεργοποιήσει και το ισχυρό δίκτυο της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαθέτει για να απενεργοποιήσει την εκκολαπτόμενη απειλή της Νίκης. Το γεγονός πάντως πως Ελληνική Λύση και Νίκη καλπάζουν στη Βόρεια Ελλάδα έχει οδηγήσει τον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. να δώσει βαρύτητα σε Μακεδονία και Θράκη, με το 60% των περιοδειών του πρωθυπουργού να είναι προγραμματισμένες στη Βόρεια Ελλάδα.

Η περίπτωση της Ζωής

Το γεγονός πως Ελληνική Λύση και Νίκη καλπάζουν στη Βόρεια Ελλάδα έχει συμπεριληφθεί στον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ. Το 60% των περιοδειών του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένες σε Μακεδονία και Θράκη.

Η ύπαρξη της Πλεύσης Ελευθερίας με καθαρά εκλογικά κριτήρια «βολεύει» την κυβέρνηση. Δεν φαίνεται να απειλεί πουθενά τη Ν.Δ. Συνεπώς ό,τι παίρνει η πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από κάποια υπερδεξιά κόμματα. Στις μετρήσεις η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να έχει διείσδυση και σε συντηρητικά ακροατήρια.

Ζυγίζοντας τον Λοβέρδο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία είναι το νέο κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Πολλοί θεωρούν πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ λόγω των συντηρητικών θέσεων που έχει εκφράσει κατά καιρούς και της θητείας του στην κυβέρνηση Σαμαρά, μπορεί να κόψει από τη Νέα Δημοκρατία. Δημοσκοπικά δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, καθώς το πρώιμο 2% που αποσπά φαίνεται να προέρχεται κυρίως από το στάσιμο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι για τη Ν.Δ. πιο σημαντικό, ακόμα και αν αφαιρεί και από την ίδια ένα μικρό ποσοστό. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν έχει σημασία μόνο το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα αλλά και η διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς οι Δημοκράτες αποτελούν ένα κόμμα που ακόμα και 2% να φρενάρει τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα.

Η επίθεση στο ΚΚΕ

Η σφοδρή επίθεση που έκανε ο πρωθυπουργός στον Δημήτρη Κουτσούμπα με αφορμή την αναφορά του γ.γ. του ΚΚΕ στους sugar daddies έχει και πολιτική στόχευση. Το ΚΚΕ σύμφωνα με την ανάγνωση του Μαξίμου χαίρει μιας ιδιότυπης πολιτικής ασυλίας εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και από τους κεντροδεξιούς αρχηγούς. Αυτό ήταν κάτι που πάντα ενοχλούσε μια μερίδα δεξιών. Η ευθεία επίθεση του πρωθυπουργού στο ΚΚΕ το οποίο αποκάλεσε «αναχρονιστική δύναμη» είχε ως αποδέκτη τους δεξιούς, που ικανοποιήθηκαν που «επιτέλους κάποιος τα είπε για το ΚΚΕ». Συνεπώς η επίθεση εξυπηρετεί τη στρατηγική επανασυσπείρωσης ενός δεξιόστροφου κοινού με φυγόκεντρες τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή