Σημαντική επιστημονική διάκριση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ στη Γαλλία

Σημαντική επιστημονική διάκριση για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ στη Γαλλία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δυστοπική μας ακαδημαϊκή πραγματικότητα, είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπει κανείς ότι οι Ελληνες επιστήμονες χαίρουν αναγνώρισης και σεβασμού στο εξωτερικό. Πόσο μάλλον εάν έχουν μείνει στην πατρίδα και παλεύουν από αυτό το μετερίζι να βελτιώσουν τα πράγματα. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, εξελέγη προσφάτως νέο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας, μια σημαντική διάκριση που αντανακλά την εργατικότητά του και την αφοσίωση στο δύσκολο αυτό επιστημονικό πεδίο.

Η ιστορία του θεσμού είναι σπουδαία. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας έχει ιστορικές ρίζες στον 18ο αιώνα, όταν ακόμη έφερε την ταυτότητα της Βασιλικής Εταιρείας. Ο ιδρυτικός νόμος της χρονολογείται, ωστόσο, το 1820. Μέλη της έχουν διατελέσει τουλάχιστον 11 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Κιουρί.

Σήμερα τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Ακαδημία απαρτίζεται από επιστήμονες αναγνωρισμένους για το επιστημονικό έργο τους και τις υπηρεσίες τους προς τη δημόσια υγεία.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου παρουσία πολλών Γάλλων επιστημόνων και εκπροσώπων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Ιδιαιτέρως συμβολική ήταν η μεγάλη προτομή του Ιπποκράτη που δέσποζε στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, καθηγητής Κριστιάν Σατελέν, παρουσίασε το έργο του καθηγητή και πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η τιμητική αυτή διάκριση που έγινε προς τον κ. Δημόπουλο είναι ασφαλώς και μια ιδιαίτερη τιμή και για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ακαδημίας.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε: «Είναι εξαίρετη τιμή που είμαι πλέον μέλος στην Ακαδημία μεταξύ πολύ σημαντικών επιστημόνων, αρκετοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ και έχουν προσφέρει στη Γαλλία και διεθνώς. Ανάμεσα σε όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες, θα ήθελα να αναφέρω το όνομα ενός γιατρού με τεράστιο επιστημονικό έργο, που θεωρείται από τους καλύτερους παθολόγους της Γαλλίας, ενός πραγματικού φίλου της Ελλάδας που πολύ πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, του καθηγητή Πιερ Γκοντό. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας για τη συμβολή του στο να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, καθώς και για το παράδειγμα ζωής και προσφοράς στην Ιατρική που μας δίνετε».

Τα μέλη της Ακαδημίας χωρίζονται σε τέσσερις τομείς: Ιατρικής και Ιατρικών Ειδικοτήτων, όπου εξελέγη ο κ. Δημόπουλος, Χειρουργικής και Χειρουργικών Ειδικοτήτων, Βιολογικών Επιστημών και Φαρμακευτικής, καθώς και Δημόσιας Υγείας. Μπαίνει κανείς σε πειρασμό να σκεφτεί αν σήμερα με τα τόσα εμπόδια, ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να εκπροσωπούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με αξιώσεις σε τέτοιους θεσμούς, τι αποτελέσματα θα είχαμε αν η κατάσταση ήταν πιο γόνιμη για την επιστημονική έρευνα και την πραγματική καλλιέργεια της γνώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή