ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ βράβευσε τον πρόξενο Γιάννη Σαραντίτη για την προσφορά του

Ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ βράβευσε τον πρόξενο Γιάννη Σαραντίτη για την προσφορά του

Η απόδοση τιμών και η έκφραση ευχαριστιών με τρόπο καίριο και ουσιαστικό είναι ταυτόσημες με τον πολιτισμό των σκανδιναβικών χωρών. Ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες υπάρχουν αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, κάτι που φαίνεται πρωτάκουστο για τους Ελληνες. Πολύ συχνά, οι Αρχές και η διοίκηση θα αναγνωρίσουν τις διακεκριμένες υπηρεσίες κάποιου προς την πολιτεία. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Γιάννη Σαραντίτη. Εδώ και πολλά χρόνια έχει εργαστεί αθόρυβα και παραγωγικά για την προαγωγή των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ως επίτιμος πρόξενος της Νορβηγίας στον Πειραιά από το 2009. Είναι επιχειρηματίας που έχει δραστηριοποιηθεί στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας και των ακινήτων, καθώς και εταίρος μιας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Ελλάδας.

Ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ βράβευσε τον πρόξενο Γιάννη Σαραντίτη για την προσφορά του-1
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης με την Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Πριν από μερικές ημέρες, ο πρέσβης στην Αθήνα, Γιορν Γκέλσταντ, του απένειμε, εκ μέρους του βασιλιά Χάραλντ της Νορβηγίας, τον τίτλο του Ιππότη Α΄ Τάξης του Βασιλικού Τάγματος της Τιμής. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» άνθρωποι από τον επιχειρηματικό, ναυτιλιακό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρέσβης και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι σε αυτή την τελετή, ανάμεσα σε εκλεκτούς προσκεκλημένους. Στις 20 Αυγούστου του 2018, η Αυτού Μεγαλειότης, βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας υπέγραψε την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα αποδοθεί στον Γιάννη Σαραντίτη αυτή η ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μου, θέλοντας να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του αυτά τα δέκα χρόνια στη χώρα αλλά και στους πολίτες της Νορβηγίας. Το έκανε με αφοσίωση και εργατικότητα. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που χαίρει της αγάπης και της εκτίμησης τόσων Νορβηγών, είναι σημαντικό να έχουμε συναδέλφους διπλωμάτες που να μπορούν γρήγορα να ανταποκριθούν σε προκλήσεις και έκτακτες καταστάσεις. Ως πρέσβης διαπιστώνω το άριστο έργο που επιτελούν οι οκτώ πρόξενοί μας ανά την Ελλάδα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στον Γιάννη Σαραντίτη που έχει χειριστεί με επιτυχία πολύ λεπτά και δύσκολα ζητήματα».

Ο πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ βράβευσε τον πρόξενο Γιάννη Σαραντίτη για την προσφορά του-2
Η Μαλβίνα Σαραντίτη με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ.

Ο τιμώμενος ανταπέδωσε τα θερμά λόγια: «Θέλω να αφιερώσω αυτή την εξαιρετική τιμή που μου έκανε ο βασιλιάς Χάραλντ διά του πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα σε όλους τους Ελληνες και τους Νορβηγούς που έχουν δουλέψει για να οικοδομήσουν αυτές τις ειλικρινείς και διαρκείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Από το 2009 έχω διαπιστώσει ότι τα κράτη μας έχουν πολλά κοινά, τον σεβασμό, τον πολιτισμό, την αγάπη για την εξερεύνηση μέσα από τη θάλασσα. Οι δύο εφοπλιστικές κοινότητες έχουν στενούς δεσμούς. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό τουλάχιστον χιλιάδες Νορβηγοί έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σε ποσοστό που φτάνει το 10% του πληθυσμού. Θα σας έλεγα, λ.χ., για την Αντίπαρο ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Νορβηγοί καμιά φορά είναι περισσότεροι από τους Ελληνες», είπε ο κ. Σαραντίτης αναφερόμενος και στον σπουδαίο ρόλο της νορβηγικής κοινότητας στην Ελλάδα.