Το γαλλικό εκλέρ «ελληνοποιείται» χάρις σε ταλαντούχους ζαχαροπλάστες

Το γαλλικό εκλέρ «ελληνοποιείται» χάρις σε ταλαντούχους ζαχαροπλάστες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί είναι φανατικός λάτρης της γαστρονομίας. Αριστος μάγειρας ο ίδιος, γνωρίζει από πρώτο χέρι πολλά πιάτα της πατρίδας του. Παράλληλα, όσα χρόνια είναι στην Ελλάδα έχει πραγματικά ανακαλύψει όλες τις τοπικές γεύσεις ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Χάρις σε αυτό το πάθος του για το καλό φαγητό αλλά και για τη σύναξη των ανθρώπων γύρω από το τραπέζι, ο κλασικός θεσμός «Gout de France-Good France» έχει πάρει άλλο αέρα στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση της Γαλλίας που καθιερώθηκε το 2015, όταν η UNESCO ενέταξε το «γαλλικό γαστρονομικό γεύμα» στον κατάλογο για την «Aϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Η κορύφωση είναι στις 21 Μαρτίου και συμμετέχουν χιλιάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και δεκάδες στη χώρα μας.

Το γαλλικό εκλέρ «ελληνοποιείται» χάρις σε ταλαντούχους ζαχαροπλάστες-1

Το εκλέρ που νίκησε στον διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης. Είναι φτιαγμένο με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι Ελληνες ζαχαροπλάστες που συμμετέχουν αξιοποιούν τις δικές μας πρώτες ύλες.

Πέρυσι, στο πλαίσιο του «Gout de France» είχε ενταχθεί ένας πολύ επιτυχημένος πανελλήνιος διαγωνισμός «MaziChef» για το καλύτερο μακαρόν με ελληνικά υλικά. Συμμετείχαν ζαχαροπλάστες που έβαλαν πράγματι τα δυνατά τους. Οι φιναλίστ προσέφεραν τα καλούδια τους σε μια μοναδική βραδιά στην πρεσβεία, όπου έγινε το αδιαχώρητο, μιας και ψήφισε και το κοινό εκτός από τους κριτές.

Ενας από τους λόγους της μεγάλης δημοφιλίας του διαγωνισμού είχε να κάνει με το γεγονός ότι συνεργάστηκαν και πολλοί Ελληνες και Γάλλοι σεφ, υπό την καθοδήγηση του Ζαν-Μαρί Χοφμάν, του Ελληνογάλλου ταλαντούχου σεφ της πρεσβείας. Μετά το μακαρόν, ήρθε η ώρα του καλύτερου ελληνικού εκλέρ. Ο τελικός θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, έπειτα από τέσσερις προεπιλογές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά. Οι 4 φιναλίστ που θα συμμετέχουν στον τελικό του διαγωνισμού«MaziChef» για το «Καλύτερο Ελληνικό Εκλέρ» θα προκύψουν από τις περιφερειακές προεπιλογές.

Το γαλλικό εκλέρ «ελληνοποιείται» χάρις σε ταλαντούχους ζαχαροπλάστες-2

Ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης, νικητής στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει μία γεύση από τις ευφάνταστες λύσεις των Ελλήνων ζαχαροπλαστών. Νικητής στην Πάτρα αναδείχθηκε ο Λάζαρος Πολίτης, ο οποίος παρουσίασε ένα αλμυρό εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνη. Στη Θεσσαλονίκη, νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσενικίδης, ο οποίος παρουσίασε ένα εκλέρ με γιαούρτι, φιστίκι Αιγίνης, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι άλλες δύο μάχες –για όσους δήλωσαν συμμετοχή– θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά» στην Αθήνα και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων. Εμείς οι γαλλόφωνοι και γαλλοτραφείς γλυκατζήδες αναμένουμε τα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα βραβευμένα εκλέρ.

Το γαλλικό εκλέρ «ελληνοποιείται» χάρις σε ταλαντούχους ζαχαροπλάστες-3

Από την περυσινή βραδιά για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή