Το Ηνωμένο Βασίλειο τίμησε την κυπριακή διασπορά σε εκδήλωση στο Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο τίμησε την κυπριακή διασπορά σε εκδήλωση στο Λονδίνο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μακρόχρονη ιστορική σχέση ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εμφανής από το εγκάρδιο κλίμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα προς τιμήν της κυπριακής διασποράς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος, μιλώντας από το βήμα υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών: «Αυτοί οι δεσμοί γιορτάστηκαν πέρυσι με την ευκαιρία των 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου 16.000 Κύπριοι πολέμησαν δίπλα στους Βρετανούς συμπολεμιστές τους. Αυτό επαναλήφθηκε και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν πέραν των 30.000 Κυπρίων κάθε εθνικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέντορας μου Γλαύκος Κληρίδης, συμμετείχαν στον αγώνα κατά του φασισμού και προασπίστηκαν τις κοινές μας αξίες για τη δημοκρατία και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, τον επίτροπο προεδρίας, αρμόδιο για θέματα Διασποράς Φώτη Φωτίου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας είπε ότι «μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να παρευρίσκομαι με όλους σας απόψε, ιδιαίτερα εσάς κ. Πρόεδρε και την υπέροχη σύζυγό σας, για να γιορτάσουμε την αξιοσημείωτη συμβολή των Κυπρίων εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και εκείνων που συμβάλλουν τα μέγιστα στην Κοινοπολιτεία. Ο πρίγκιπας αναφέρθηκε στους Κυπρίους λέγοντας ότι έχουν διακριθεί μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητά τους σε διάφορους τομείς

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, μεγάλος αριθμός διακεκριμένων ομογενών, καθώς και Βρετανοί επίσημοι.

Παρευρέθη η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης αυτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με τον πρίγκιπα Κάρολο, με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία. Ο πρίγκιπας Κάρολος την ευχαρίστησε για τη στήριξη της ίδιας και της οικογένειάς της στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, το Prince’s Trust. Πρόκειται για φιλανθρωπική πρωτοβουλία που δημιούργησε το 1976, με στόχο να στηρίξει νέους που αναζητούν εργασία. Σήμερα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες επιτυχούς διαδρομής το Prince’s Trust έχει βοηθήσει τουλάχιστον 950.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τρεις στους τέσσερις νέους που απευθύνονται σε αυτό τελικά βρίσκουν δουλειά ή ολοκληρώνουν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015, ιδρύθηκε και το Prince’s Trust International ως διεθνής βραχίονας του ιδρύματος, που έχει παρουσία και στη χώρα μας με δύο προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για νέους 18-30 ετών. Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον αγώνα που δίνουν οι νεαροί συμπατριώτες με την ανεργία και τη βούλησή του να τους συνδράμει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή