ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τη Γρανάδα στη Δράμα, για ένα καλοκαίρι με αγάπη στον ελληνικό πολιτισμό

apo-ti-granada-sti-drama-gia-ena-kalokairi-me-agapi-ston-elliniko-politismo-2328936

Η Δράμα είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, με στρώσεις Ιστορίας, διάχυτη ατμόσφαιρα, καπνομάγαζα του παλιού καιρού, νέες υποδομές και υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Οι ομορφιές της φύσης που την περιβάλλει είναι μοναδικές, για αυτό μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει τουριστικός προορισμός με αξιώσεις. Αυτήν την περίοδο, και για δεύτερο καλοκαίρι, ωστόσο, η Δράμα έχει γίνει εκπαιδευτικός προορισμός, καθώς έως τις 28 Ιουλίου θα είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα ανταλλαγής. Είναι το 9ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

apo-ti-granada-sti-drama-gia-ena-kalokairi-me-agapi-ston-elliniko-politismo0
Το εντυπωσιακό Μαρμάρινο Σπίτι στη Δράμα, δίπλα στο Νησάκι, και το ξενοδοχείο Hydrama θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά.

Εχουν έρθει 35 φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από οκτώ χώρες: Ισπανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδαβία, Παλαιστίνη. Και επιπλέον, προσφέρονται δωρεάν μαθήματα ισπανικής γλώσσας σε νέους της Δράμας. Είναι σημαντικό –και ενδιαφέρον– ότι το εξαιρετικό αυτό πρόγραμμα πολιτιστικής ώσμωσης πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, η οποία δείχνει το φιλόξενο πρόσωπό της. Οι ξένοι φοιτητές, εκτός από τα μαθήματα, θα γνωρίσουν το παρθένο δάσος του Φρακτού, τον Νέστο, τη Θάσο, τους Φιλίππους, το Δοξάτο και την Προσοτσάνη, τους οικισμούς Μοναστηράκι και Καλή Βρύση, καθώς και το σπήλαιο Μααρά. Θα γνωρίσουν επίσης τη νεολαία της Δράμας, τόσο στο Λύκειον των Ελληνίδων όσο και σε πάρτι που έγινε ήδη.

Αυτή η φιλοξενία δείχνει ένα μέτρο εξωστρέφειας πολύτιμο για όλες τις πόλεις. Στη Δράμα αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη συνδιοργανωτών φορέων. Ο δήμος διαθέτει υποδομές, ενώ η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κύκλωψ (με το τεράστιο πολιτιστικό έργο) και η εταιρεία Raycap (που έχει μονάδα διεθνών προδιαγραφών) στηρίζουν με τις χορηγίες τους. Δημιουργείται μια πολλαπλώς πολύτιμη συνέργεια και συστράτευση δυνάμεων.

apo-ti-granada-sti-drama-gia-ena-kalokairi-me-agapi-ston-elliniko-politismo2
Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Δράμα το πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Διευθυντής του προγράμματος και διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γρανάδας, δρ Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός. Ακαδημαϊκή συντονίστρια είναι η δρ Παναγιώτα Παπαδοπούλου (Πανεπιστήμιο Γρανάδας) και συντονίστρια του πολιτιστικού μέρους η κ. Ευανθία Τζήμου. Εχει ενδιαφέρον ότι τα κείμενα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των μαθημάτων ανήκουν στον Δραμινό ποιητή, μεταφραστή και δοκιμιογράφο Νάσο Βαγενά.