Μια δωρεά φέρνει πνοή τέχνης και αισθητικής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Μια δωρεά φέρνει πνοή τέχνης και αισθητικής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποτέ, μα ποτέ, δεν στενοχωριέμαι όταν αποχωρίζομαι κάτι. Εκτός και αν είναι ζωντανό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που όλα αυτά τα αντικείμενα, τα οποία συγκέντρωσε με υπομονή ο πατέρας μου, βρήκαν εδώ ιδανική στέγη για να “συνομιλούν” με τα  νέα παιδιά». Αυτά μου έλεγε η Ελένη Μαρτίνου, συγκινημένη, μπροστά στις κομψές προθήκες όπου είχαν τοποθετηθεί εκατοντάδες από τις συνολικά 855 αρχαιότητες, τις οποίες δώρισε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναβαθμισμένης αίθουσας Μαρτίνου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και  βέβαια, του πρύτανη Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου και των πανεπιστημιακών αρχών. Η ανακαίνιση έγινε δαπάναις του ζεύγους Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, η οποία συνετέλεσε αποφασιστικά ώστε η αίθουσα να γίνει η ομορφότερη γωνιά του κτιρίου.

Το ταξίδι των αρχαιοτήτων από το Παλαιοπωλείο της οδού Πανδρόσου  μέχρι του Ζωγράφου δεν ήταν εύκολο. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά η διαδικασία. Ο αείμνηστος Γιάννης Μαρτίνος, έχοντας ειδική άδεια αρχαιοπώλη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση πολλών αντικειμένων, κρατώντας τα στην ελληνική αγορά, ενώ θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει εκτός συνόρων. Χάρη σε εκείνον φτιάχτηκαν σπουδαίες συλλογές στην Ελλάδα, όπως των Κανελλόπουλων και των Σταθάτων. Είχε το «μάτι» και το μυαλό να μπορεί να διακρίνει την τεχνοτροπία και την ποιότητά τους. Η δική του συλλογή σχηματίστηκε επίσης χάρη στην επαγγελματική του ενασχόληση.

Μια δωρεά φέρνει πνοή τέχνης και αισθητικής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ-1

Ευγένιος Κοροπούλης, Ελένη, Μαρίνα και Θανάσης Μαρτίνος.

Αν και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να διαθέτουν τα πανεπιστήμια δικά τους μουσεία, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια τύχη. Ολοι οι ομιλητές, από τον πρύτανη και τον κοσμήτορα ώς την υπουργό και τον ΠτΔ, υπογράμμισαν πόσο ευεργετική επίδραση θα έχει η παρουσία των μοναδικών αυτών εκθεμάτων στην παιδαγωγική διαδικασία. Μελλοντικοί αρχαιολόγοι, φιλόλογοι και ιστορικοί που φοιτούν στη Φιλοσοφική Αθηνών, θα έχουν το προνόμιο να βλέπουν αυτά τα θαυμάσια αγαλματίδια, τα βάζα, τα σκεύη και τα κοσμήματα από την περίοδο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι και το Βυζάντιο, χωρίς να κάνουν βήμα. Σπουδαία δουλειά έχει κάνει ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πλάτων Πετρίδης, καθώς έβαλε όλο το μεράκι και την αγάπη του στο στήσιμο. Πίσω από την προσπάθεια που γίνεται στο ΕΚΠΑ διακρίνει κανείς τον αδιάκοπο αγώνα του ίδιου του πρύτανη, που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή