Η συγκινητική ιστορία της Νέλλης Καμχή-Σεφιχά, που φυγαδεύθηκε στη Μάνη το ’43

Η συγκινητική ιστορία της Νέλλης Καμχή-Σεφιχά, που φυγαδεύθηκε στη Μάνη το ’43

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να κάνει τους κατοίκους ενός μικρού χωριού της Μάνης να κρύψουν κατατρεγμένους Εβραίους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής; Πριν από λίγες ημέρες, το Σωματείο «Ομοιοι της Μάνης» έφερε ξανά στο προσκήνιο μια συγκινητική ιστορία που διαδραματίστηκε πριν από 75 χρόνια στο χωριό Κότρωνας. Στο πλαίσιο των «Ημερών Φυσιολογίας στη Μάνη 2019», αφιερώθηκε μια συνεδρία στη Νέλλη Καμχή-Σεφιχά, η οποία κατάφερε να γλιτώσει, μαζί με την οικογένειά της, από τους ναζί, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο από χριστιανούς κατοίκους. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πολ-Ισαάκ Χάγουελ, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) και της Ακαδημαϊκής Ομάδας Εργασίας (AWG).

Η συγκινητική ιστορία της Νέλλης Καμχή-Σεφιχά, που φυγαδεύθηκε στη Μάνη το ’43-1

Η Νέλλη με τον γιο της Λάρρυ Σεφιχά στο βήμα.

Η εξαδέλφη της μητέρας του, Νέλλη, γεννήθηκε το 1938, ενώ ο  αδελφός της, Σάμπης, το 1935. Το 1941, η μητέρα τους Εστέρ γνωρίστηκε με το ζεύγος Πέτρου και Λέλας Κατσουλάκου, καθώς έμενε στο σπίτι τους μια κοπέλα που φρόντιζε τα παιδιά της. Τον Οκτώβριο του 1943, μετά τη διαταγή των Γερμανών να απογραφούν οι Εβραίοι σε ειδικούς καταλόγους των κοινοτήτων, ο σύζυγός της Εστέρ, Βίκτωρ Καμχής, απευθύνθηκε στον Πέτρο για βοήθεια και εκείνος προσφέρθηκε να τους φυγαδεύσει στη Μάνη. Η οικογένεια Καμχή, ως Παπαδόπουλοι –με πλαστές ταυτότητες–και η Νέλλη ως μικρή Ελενίτσα, έφθασαν στον Κότρωνα τον Οκτώβριο του 1943.

Η συγκινητική ιστορία της Νέλλης Καμχή-Σεφιχά, που φυγαδεύθηκε στη Μάνη το ’43-2

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική και τραγούδια.

Στην αρχή έμειναν στο σπίτι του Αγησίλαου Κουτσιλιέρη, ανιψιού του Κατσουλάκου –έως τον Φεβρουάριο του 1944. Μια επιδρομή, όμως, των Γερμανών τους ανάγκασε να κρυφτούν για λίγες ημέρες στο βουνό, σε μια στάνη. Επιστρέφοντας, συνάντησαν τη Μαριγούλα Καλλέργη, η οποία τους έκρυψε στο σπίτι της εξαδέλφης του πατέρα της, Σταυρούλας. Αφού συνεννοήθηκε η οικογένεια, τους έστειλαν σε ένα σπίτι στην παραλία του Κότρωνα, όπου και παρέμειναν μέχρι την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944. Μετά την απελευθέρωση, η οικογένεια επέστρεψε στην Αθήνα. Η Νέλλη παντρεύτηκε τον Ανδρέα Σεφιχά, ευπατρίδη Θεσσαλονικιό, ο οποίος αργότερα θα ηγείτο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ως πρόεδρός της. Σήμερα είναι ακόμη ακμαία και έχει δισέγγονα.

Ο πρόεδρος των «Ομοίων της Μάνης», καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, παρουσίασε την τιμώμενη Νέλλη, η οποία ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθεί εκεί, συνοδευόμενη από τον γιο της Λάρρυ Σεφιχά, αντιπρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, και οικογενειακούς φίλους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και χαράς για εκείνο το μάθημα ανθρωπιάς που έδωσαν οι κάτοικοι του Κότρωνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή