ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλωσορίζοντας το 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Καλωσορίζοντας το 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο τρόπος που συνεορτάζουμε λέει πολλά για εμάς: πώς ενωνόμαστε, πόσο προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά, πόσο χώρο και πόση έγνοια δίνουμε στους άλλους. Αν κάποιος είναι έστω και ελάχιστα παρατηρητικός και ευαίσθητος, θα χαιρόταν πολύ με την εικόνα κατά την αλλαγή του χρόνου στο ΚΠΙΣΝ. Δεν ήταν μόνο λόγω της αισιοδοξίας ότι τα χειρότερα πέρασαν έπειτα από δέκα χρόνια δοκιμασίας. Ηταν ένα ωραίο ανακάτεμα ηλικιών που δεν άφηνε κανέναν απέξω. Εδωσαν το «παρών» όλες οι γενιές, με τα παιδιά σε ρόλο τιμητικό, με τους μεγαλύτερους να καμαρώνουν το όμορφο κτίριο του Ρέντσο Πιάνο, με τη νεολαία να τρέχει στο φωταγωγημένο πάρκο. Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη διαχεόταν μια αίσθηση πολιτισμένης κοινοκτημοσύνης του δημόσιου χώρου, την οποία σπάνια ζούμε στην πρωτεύουσα.

kalosorizontas-to-2020-sto-kentro-politismoy-toy-idrymatos-stayros-niarchos0
Νέοι άνθρωποι έδωσαν τον τόνο στον εορτασμό για το 2020.

Ενα φροντισμένο, πεντακάθαρο και αισθητικά προσεγμένο περιβάλλον θέτει τους δικούς του κανόνες ευγένειας και συμπεριφοράς, με τους οποίους συμμορφώνονται αβίαστα όλοι. Αν στη μικροκλίμακά του το ΚΠΙΣΝ δημιουργεί αυτό το πλαίσιο, φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν η πρωτεύουσά μας ήταν πιο καθαρή, πιο φωτισμένη, πιο όμορφη. Οι άνθρωποι ίσως μαλάκωναν και ανακάλυπταν μέσα τους τους καλούς τρόπους. Πάντως, οι 34.000 επισκέπτες που υποδέχθηκαν το 2020 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν σε μιαν άλλη πόλη.

kalosorizontas-to-2020-sto-kentro-politismoy-toy-idrymatos-stayros-niarchos1
Η Αννα Μπουσδούκου παρουσιάζει την εκδήλωση.

Τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό και έγιναν ορατά σε πολλές κοντινές γειτονιές της Αθήνας. Τα Σιντριβάνια στο Κανάλι, αυτή η υδάτινη εγκατάσταση που φέρνει κοντά το φως και το νερό, υποδέχθηκαν το νέο έτος με δυο εντυπωσιακές καινούργιες χορογραφίες: τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τους Φούρνους της Ικαρίας και το τραγούδι των ABBA «Dancing queen». Ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΝ, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Νίκος Μανωλόπουλος έδωσαν τις ευχές τους από μικροφώνου. Την εκδήλωση  παρουσίασε η δημοσιογράφος Αννα – Κύνθια Μπουσδούκου, που είναι πάντα ιδανική «οικοδέσποινα» σε τέτοιες περιστάσεις. Λίγα λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου, ο διεθνούς φήμης Βρετανός DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός Eντι Πίλερ ανέβηκε στα ντεκ. Προηγουμένως, είχε δοθεί η εκκίνηση του πρώτου αγώνα δρόμου για το 2020, SNF RUN, όπου οι δρομείς κάλυψαν μια διαδρομή 4 χλμ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑMKE Αναγέννηση και Πρόοδος. To ποσό των 13.264,62 ευρώ, που συγκεντρώθηκε από τη συμμετοχή των δρομέων, θα προσφερθεί στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Τα Παιδιά της Ανοιξης, Οι Αγγελοι της Χαράς και στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν».