#StaySafe Αννη Ραγιά: Ταξιδεύοντας σε παραδοσιακούς οικισμούς με τη Μέλισσα

#StaySafe Αννη Ραγιά: Ταξιδεύοντας σε παραδοσιακούς οικισμούς με τη Μέλισσα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν κάποια βιβλία τόσο καλοφτιαγμένα που δεν τα αγοράζεις απλώς, αλλά τα παντρεύεσαι, αφού μένουν στα ράφια της βιβλιοθήκης μια ζωή. Δεν είναι μονάχα τα κείμενα ή το εικονογραφικό περιεχόμενο, αλλά η ποιότητα της εκτύπωσης, το δέσιμο, το χαρτί, που σε κάνουν να κατανοείς το μεράκι του εκδότη. Ο ιστορικός οίκος Μέλισσα, μου κράτησε συντροφιά με πολλές εκδόσεις του κατά τη διάρκεια της καραντίνας,  για την τέχνη, την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική. Αντί να διατρέξω βιαστικά τους τόμους, είχα τον χρόνο να κάνω βραδύκαυστες, απολαυστικές αναγνώσεις.

Ποιο είναι όμως το μέλλον του εκδοτικού χώρου; Πώς οι εκδότες, που πέρασαν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης, θα αντιμετωπίσουν την εξασθενημένη οικονομία εξαιτίας πανδημίας; «Εχουν αλλάξει όλα», μου λέει η Αννη Ραγιά στο τηλέφωνο. «Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, όμως προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και άρτια και να προχωρούμε με μικρά, δοκιμαστικά βήματα μέχρι να καταλάβουμε τις νέες κατευθύνσεις. Είναι μια κατάσταση deja vu, καθώς έχουμε ξαναζήσει τέτοιες δυσκολίες, λόγω της οικονομικής ύφεσης».

#StaySafe Αννη Ραγιά: Ταξιδεύοντας σε παραδοσιακούς οικισμούς με τη Μέλισσα-1

Η Θάσος με τα παραδοσιακά κτίριά της.

Με πληροφορεί ότι η ίδια εξακολούθησε να πηγαίνει στο γραφείο κατά το διάστημα του εγκλεισμού: «Ηταν ένα περίεργο συναίσθημα να είσαι κάπου μόνος, να μη χτυπάει το τηλέφωνο, να μη φαίνεται ούτε ο ταχυδρόμος». Και τώρα; «Εχει ανοίξει το βιβλιοπωλείο εδώ και κάποιες ημέρες, έχουμε υιοθετήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας –ακόμα και μάσκες και γάντια δίνουμε–, αλλά ο κόσμος είναι διστακτικός. Οι έξοδοι από το σπίτι γίνονται για είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, ενώ πολλοί βιβλιόφιλοι κατέφυγαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στη δική μας περίπτωση, βέβαια, που πουλάμε αυτού του είδους τα βιβλία, ο αναγνώστης θέλει να τα δει προτού τα αγοράσει. Η φυσική παρουσία είναι σχεδόν απαραίτητη».

«Το σχέδιό μας για να κρατήσουμε μια πιο έντονη επαφή με τους αναγνώστες μας θα έρθει με τη μορφή newsletter», προσθέτει. «Οι εγγεγραμμένοι σε αυτό θα παίρνουν εντελώς δωρεάν ένα αφιέρωμα με κείμενα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φωτογραφίες, ακόμα και συνταγές για ένα ελληνικό νησί κάθε βδομάδα. Ηταν μια ιδέα που είχαμε με τον Δημήτρη Φιλιππίδη, που ήταν ο επιμελητής της κλασικής σειράς της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των εκδόσεών μας, με 55 τεύχη από το 1981 ώς το 1995», μου λέει η Αννη Ραγιά. «Ετσι, μέχρι να μπορέσουμε να πάμε διακοπές, θα έχουμε την ευκαιρία να μεταφερθούμε νοερά στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο, για να γνωρίσουμε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς». Πληροφορίες σε λίγες ημέρες, στο site της Μέλισσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή