ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#StaySafe. Απολαυστικό σινεμά κάτω από τα αστέρια στον Λυκαβηττό

#StaySafe. Απολαυστικό σινεμά κάτω από τα αστέρια στον Λυκαβηττό

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ είναι μεγάλος κινηματογραφόφιλος. Τις περασμένες χρονιές διοργάνωνε μάλιστα ειδικές βραδιές σινεμά για εκλεκτούς προσκεκλημένους. Η έλευση της πανδημίας άλλαξε τα δεδομένα και έτσι ο διπλωμάτης βρέθηκε προχθές να απολαμβάνει την ταινία «American Graffiti» στο ντράιβ ιν του Λυκαβηττού, σε μια προβολή που συνδιοργάνωσε  η πρεσβεία με το Athens Open Air Film Festival. Ο θεσμός κλείνει φέτος τα δέκα του χρόνια και είναι από τους δημοφιλέστερους του είδους στην πρωτεύουσα. Συνδιοργανώνεται από τις «Νύχτες Πρεμιέρας» και από τον ΟΠΑΝΔΑ του δήμου.
Καλεί τους Αθηναίους να δουν κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες σε μέρη όπως η Τεχνόπολη, ο Ναός του Ολυμπίου Διός, ο κήπος του Βυζαντινού Μουσείου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος κ.α.

Ο Καλιφορνέζος διπλωμάτης επέλεξε μια ταινία του σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας, προτού γίνει γνωστός από τον «Πόλεμο των Αστρων». H ταινία έκανε πρεμιέρα στο Λοκάρνο το 1973 και είναι από τις πλέον επιτυχημένες εισπρακτικά της δεκαετίας του ’70. Αναφέρεται σε μια παρέα νέων παιδιών τη δεκαετία του ’60. Η οθόνη γέμισε από νοσταλγικά πλάνα και οι θεατές που μοιράστηκαν σε 75 αυτοκίνητα την καταευχαριστήθηκαν.

#StaySafe. Απολαυστικό σινεμά κάτω από τα αστέρια στον Λυκαβηττό-1
Περίπου 75 αυτοκίνητα γέμισαν το πάρκινγκ του Λυκαβηττού.

Πριν από την έναρξη ο πρέσβης είπε δυο λόγια για το Athens Open Air Film Festival. Ευχαρίστησε τους συντελεστές του φεστιβάλ για την εποικοδομητική συνεργασία και αναφερόμενος στην ταινία τόνισε ότι τα χρήματα που κέρδισε ο Τζορτζ Λούκας από αυτήν, συνέβαλαν καταλυτικά ώστε να κάνει πραγματικότητα το μεγάλο του όνειρο για τον «Πόλεμο των Αστρων» που ακολούθησε. «Είναι μια ταινία για την Καλιφόρνια, για αυτοκίνητα και το ροκ εν ρολ. Είναι όμως και μια ταινία για την αγροτική ζωή. Δεν είναι γυρισμένο σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λος Αντζελες ή το Σαν Φρανσίσκο, αλλά σε ένα μικρό μέρος στο κέντρο της Καλιφόρνιας, σαν να λέγαμε εδώ στην Ελλάδα, τα Τρίκαλα». Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι ήρθαν να δουν το φιλμ.

Στα προσεχώς του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πολύ ωραίες ταινίες στους θερινούς της Αθήνας αλλά και στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της οδού Διδότου, στον Ναό του Ολυμπίου Διός, το Βυζαντινό κ.α. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ένα δελτίο εισόδου που διανέμεται την ίδια ημέρα λίγη ώρα πριν. Εννοείται ότι οι διοργανωτές έχουν κάνει άριστη δουλειά για να τηρήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η επόμενη ευκαιρία σας να πάρετε μέρος είναι την ερχόμενη Τετάρτη 8/7 και οι προβολές συνεχίζονται μέχρι τα μέσα Αυγούστου.