Απονεμήθηκαν για 12η χρονιά τα ναυτιλιακά βραβεία Ευκράντη

Απονεμήθηκαν για 12η χρονιά τα ναυτιλιακά βραβεία Ευκράντη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πρώτη μεγάλη συνάντηση του κόσμου της ναυτιλίας μετά την παύση της καραντίνας. Την Τετάρτη το βράδυ απονεμήθηκαν με λαμπρότητα τα 12α βραβεία Ευκράντη, θεσμός που δημιουργήθηκε από τα «Ναυτικά Χρονικά» του δραστήριου Ηλία Μπίσια και υποστηρίζεται με συνέπεια από το Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη. Η τελετή δεν έγινε στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, αλλά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους 120 προσκεκλημένους. Ευχάριστη έκπληξη για τους παρευρισκομένους ήταν η προεπισκόπηση μιας διεθνούς έκθεσης φωτογραφίας της isalos.net με τίτλο «Η βάρδια», η οποία θα παρουσιαζόταν στα «Ποσειδώνια».

Το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η Μαρία Σάρδη, αποτελείται από φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι ναυτικοί στα πλοία τους εν ώρα εργασίας. Η επιτροπή των βραβείων αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά και αποτελείται από προσωπικότητες του επιχειρείν, της εκπαίδευσης, καθώς και παλαιότερους νικητές. Εκ μέρους των μελών της μίλησε ο Πάνος Λασκαρίδης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις χρειάζονται τη στήριξη των εχόντων. Το «παρών» έδωσε και ο γενικός γραμματέας Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Απονεμήθηκαν για 12η χρονιά τα ναυτιλιακά βραβεία Ευκράντη-1

Ο Πάνος Λασκαρίδης, το ζεύγος Ν. Φ. Λυκιαρδόπουλου, ο Δ. Φαφαλιός.

Από τις συνολικά οκτώ βραβεύσεις ξεχώρισε αναμφισβήτητα η τελευταία, που αφορά τη συνολική προσφορά ενός ανθρώπου ή μιας οικογένειας στη ναυτιλία. Το βραβείο πήρε από τα χέρια του Θεόφιλου Ξενακούδη της IRI/The Marshall Islands Registry ο Νικόλαος Φ. Λυκιαρδόπουλος, δισεγγονός του Ν. Δ. Λυκιαρδόπουλου, του Κεφαλονίτη πλοιοκτήτη που έγραψε τεράστια ιστορία στη θάλασσα και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Αντίστοιχη μεγάλη ιστορία είχε και η οικογένεια του Αναστασίου Μάρκου Νομικού. Οι απόγονοί του, Μάρκος Νομικός και Εφη Στρατάκη, παρέλαβαν το βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα. Το παρέδωσε η Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου της Tototheo Maritime.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε, επίσης, η βράβευση του Κώστα και της Λυδίας Καρρά, ιδρυτών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Και οι δύο κατάγονται από ναυτιλιακές οικογένειες (Καρρά και Ποταμιάνου). Καλύτερος μάνατζερ για την εφετινή χρονιά αναδείχθηκε ο Σταύρος Χατζηγρηγόρης, διευθύνων σύμβουλος της Maran Gas, με τον Κωστή Φραγκούλη της Franman να του απονέμει το βραβείο. Τέλος, το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη», για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση (θεσμοθετημένο στη μνήμη της σπουδαίας προσωπικότητας που «έφυγε» πριν από λίγα χρόνια) παρέλαβε  η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Ερευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή