O Τζέφρεϊ Πάιατ στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

O Τζέφρεϊ Πάιατ στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην ελληνική επαρχία, μας ξέρουν για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, στις μεγάλες πόλεις, για τα προϊόντα μας», μου έλεγε σε μια επίσκεψή μου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της, δρ Πάνος Κανέλλης. Η αλήθεια είναι ότι ο εκπαιδευτικός φορέας που ιδρύθηκε το 1904 από τον Αμερικανό Τζον Χένρι Χάουζ και τη σύζυγό του στην οθωμανική, τότε, πόλη, ώστε να προσφέρει μια ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης στα ορφανά, έχει πραγματικά σπουδαία ιστορία, αλλά ακόμα λαμπρότερο μέλλον. Και αυτό συμβαίνει διότι όχι μόνο λειτουργεί υποδειγματικά, ως διασύνδεση με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και γιατί φροντίζει να προσαρμόζει την εκπαίδευση στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Νέες υποδομές και εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, επιμορφωτικά προγράμματα για νεαρούς αγρότες και κτηνοτρόφους κάνουν τη σχολή μοναδική για την Ελλάδα. Iσως επειδή είναι από τα λίγα μέρη όπου ένα παιδάκι μπορεί να μάθει να αγαπάει και να συνυπάρχει με τη φύση από τόσο νεαρή ηλικία. Από τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γενικό λύκειο, έως το επαγγελματικό λύκειο, το περίφημο Perrotis College, με τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, όλοι οι μαθητές και φοιτητές έχουν σχέση με τη γη, όπως διαπιστώνει κανείς στο πτηνοτροφείο με τις γαλοπούλες, στη φάρμα με τα σαλιγκάρια, στους λαχανόκηπους.

Σε αυτές τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις ξεναγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, και η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της σχολής, δρα Πάνο Κανέλλη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενημερώθηκαν για την ιστορία, τη δομή, τον ρόλο, τις δομές εκπαίδευσης και τα προϊόντα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College. «Είναι πάντοτε μεγάλη μου ευχαρίστηση να επισκέπτομαι την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα από τα αληθινά “κοσμήματα” της αμερικανικής εκπαιδευτικής κληρονομιάς εδώ στην Ελλάδα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι ειδοποιός διαφορά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι η διατήρηση του πολύ ισχυρού δεσμού της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους δωρητές που υπάρχουν και στην ενίσχυσή της από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η υποστήριξη που δέχεται η σχολή και από ιδιώτες στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία, καθώς όλοι αναγνωρίζουν το σοβαρό έργο της. Η Αλίκη Περρωτή, λ.χ., παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ευεργέτιδες της σχολής εδώ και δεκαετίες, πραγματοποιώντας συχνά επισκέψεις στον χώρο, όπου πολλές υποδομές φέρουν το όνομά της.
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή