Μια συναυλία του Μίνωα Μάτσα, για καλό σκοπό, στη Ρωμαϊκή Αγορά

Μια συναυλία του Μίνωα Μάτσα, για καλό σκοπό, στη Ρωμαϊκή Αγορά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπογεννητικότητα ως πρόβλημα θυμίζει λίγο την κλιματική αλλαγή: χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να ανατρέψεις τα δεδομένα, όταν είναι πια αργά. Η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και άλλων παραγόντων, παρουσιάζει μια δυσοίωνη εικόνα στο δημογραφικό. Αν συνεχίσουμε με τα σημερινά ποσοστά, τότε το 2050 η χώρα μας θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλη πτώση πληθυσμού, καθώς θα ανέρχεται σε 8 – 8,3 εκατομμύρια. Συνεπώς, τώρα είναι η ώρα για ευαισθητοποίηση. Βέβαια, το να μην αποφασίζουν οι Ελληνες να τεκνοποιήσουν δεν είναι λόγω ιδιοτροπίας, αλλά λόγω μιας αλληλουχίας δεδομένων που τους φοβίζει.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν ευθύνεται μόνο το οικονομικό ζήτημα, αλλά και δυσκολίες στην ιατρική φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που ξέρουν από πρώτο χέρι οι γυναίκες στα νησιά και στις στεριανές ακριτικές κοινότητες. Πλάι σε αυτές τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές στέκεται η οργάνωση HOPEgenesis, μια ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στη χώρα. «Ψυχή» της πρωτοβουλίας είναι ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς. Δίπλα του έχουν συνταχθεί 85 εθελοντές ιατροί που έχουν βοηθήσει μέσα σε αυτήν την πενταετία γύρω στις 300 Ελληνίδες να κάνουν το όνειρο της γέννησης πραγματικότητα.

Μια συναυλία του Μίνωα Μάτσα, για καλό σκοπό, στη Ρωμαϊκή Αγορά-1
Η Ελλάδα πάσχει από υπογεννητικότητα.

Αφενός, τους παρέχεται δωρεάν και πλήρης ιατρική κάλυψη, τόσο στην προσπάθεια να τεκνοποιήσουν όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν δηλαδή θα χρειαστούν συνεχή ταξίδια από τον τόπο διαμονής σε αστικά κέντρα. Επίσης, η οργάνωση έχει αναπτύξει ολόκληρο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας σε 28 νησιά, σε συνεργασία με ιατρικά κέντρα γονιμότητας σε όλη την Ελλάδα. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, τόσο στα νησιά όσο και στη στεριά. Γυναίκες που δεν τολμούσαν να μπουν στην περιπέτεια της απόκτησης ενός παιδιού, τώρα, το κρατούν στην αγκαλιά τους.

Ομως κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια χρειάζεται και τη δική μας στήριξη. O Μίνως Μάτσας και η HOPEgenesis μας καλούν για μια βραδιά στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στους Αέρηδες, στην Πλάκα, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ των σκοπών της οργάνωσης. Ο βραβευμένος συνθέτης, με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Ελεωνόρας Ζουγανέλη και Κώστα Τριανταφυλλίδη, καθώς και επτά διακεκριμένων μουσικών, θα παρουσιάσει τους πιο σημαντικούς κύκλους τραγουδιών της πορείας του. O Μίνως Μάτσας διάλεξε ως τίτλο έναν καίριο στίχο του Τάσου Λειβαδίτη: «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει». Οι διοργανωτές έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια. Οπότε, ραντεβού στην Αγορά!
 [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή