Ενας μυστικός εικαστικός κήπος μάς περιμένει στην καρδιά της Αθήνας

Ενας μυστικός εικαστικός κήπος μάς περιμένει στην καρδιά της Αθήνας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα ενός μυστικού κήπου στην καρδιά της Αθήνας, προσβάσιμου σε όλους, είναι πολύ γοητευτική. Ακόμα και αν έχει χαρακτήρα προσωρινό, μπορεί να ευφράνει τις καρδιές σε μια δύσκολη περίοδο. Ανθη, σέπαλα, μίσχοι, κορμοί και φυλλωσιές πρωταγωνιστούν στη νέα έκθεση «Botanical Rhapsody», που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο «Παλαιοπωλείο Μαρτίνος», στο Κολωνάκι. Το ωραίο στοιχείο της, εκτός από την ευγένεια που εκπέμπουν τα φυτά –σε εποχές βάναυσες σαν και αυτή–, είναι η τρυφερότητα και η ευρηματικότητα με την οποία τα αποτυπώνουν οι τέσσερις γυναίκες εικαστικοί που συμμετέχουν στην ομαδική. Και παρότι ο τίτλος παραπέμπει στη νοσταλγική θεώρηση του φυτικού βασιλείου, οι θεατές θα ξαφνιαστούν από τη φρέσκια ματιά των καλλιτεχνών.

Το ειδικό ενδιαφέρον της έκθεσης προκύπτει από το γεγονός ότι τα έργα «φύονται» μέσα σε ένα περιβάλλον που τους ταιριάζει πολύ, καθώς ο φυτικός διάκοσμος αγκαλιάζει πολλά αντικείμενα διαφορετικών προελεύσεων και περιόδων, που συνυπάρχουν μέσα στο παλαιοπωλείο: βότανα χαραγμένα σε γυάλινα βάζα, χρωματιστά λουλούδια σε κεραμικά δοχεία και πιάτα, κυπαρίσσια σε ξυλόγλυπτες κασέλες, άνθη και φυτά σε πορσελάνες, ενώ εντυπωσιακά αιγαιοπελαγίτικα κεντήματα έχουν στολιστεί με άνθινες συνθέσεις κεντημένες με φυτικά χρώματα. Θα μπορούσε να πει κανείς χαριτολογώντας ότι υπήρχε ήδη ένα οικοσύστημα έτοιμο να υποδεχθεί τις δημιουργίες της ομαδικής έκθεσης. Δεδομένου ότι οι καλλιτέχνιδες γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν αλληλοσυμπληρωματικότητα και συμβατότητα, η συμβίωση των δημιουργιών τους έρχεται με τρόπο φυσικό.

Ενας μυστικός εικαστικός κήπος μάς περιμένει στην καρδιά της Αθήνας-1
Τα ευαίσθητα σχέδια της Τζούντιθ Αλεν.

Η Τζούντιθ Αλεν χαρτογραφεί με τα λεπτεπίλεπτα σχέδιά της ένα αρχαίο μονοπάτι στην Κέα, τον κύκλο της εφήμερης ζωής των φυτών που συναντά στον καθημερινό της περίπατο τα τελευταία εννέα χρόνια και τα αποτυπώνει στο χαρτί, όπως έκαναν παλιά οι άνθρωποι.

Η Ειρήνη Ευσταθίου στρέφει το βλέμμα της στους κακοπαθημένους φοίνικες της Αθήνας, τους οποίους αποδεκάτισε το σκαθάρι πριν από μερικά χρόνια. Περιπλανιέται ως flaneur στην πόλη, καταγράφοντας τον πληθυσμό τους και ύστερα επεξεργάζεται αυτές τις εικόνες με κάθε δυνατό τρόπο. Οι φωτογραφίες γίνονται σχέδια, λιθογραφίες και χαλκογραφίες. Η ίδια αυτοαποκαλείται «βοτανολόγος του πεζοδρομίου».

Η Μυρτώ Ξανθοπούλου μπορεί να φτιάχνει μαγικά πράγματα χρησιμοποιώντας ευτελή υλικά. Ως αλχημίστρια, παίρνει χαρτιά, σελοτέιπ, καρμπόν, καλάμια και τα μετατρέπει σε ευαίσθητα και πολύτιμα έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τα αντικείμενα του παλαιοπωλείου. Τέλος, η Ιρις Πλαϊτάκη παρουσιάζει μικρής κλίμακας σχέδια με μελάνι, με ενσωματωμένα αποκόμματα χαρτιών –συχνά φλοράλ–, που αποτελούν αφηρημένες βιομορφικές συνθέσεις. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή