Ο Σύλλογος «Αλμπέρ Κοέν» αναδεικνύει την πυκνή ιστορία της Κέρκυρας

Ο Σύλλογος «Αλμπέρ Κοέν» αναδεικνύει την πυκνή ιστορία της Κέρκυρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε τόπος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να προφυλάσσει τη μνήμη των πιο εκλεκτών μορφών που έτυχε να γεννηθούν στα χώματά του. Δικαίως, λοιπόν, η Κέρκυρα υπερηφανεύεται για τον Ελληνα Εβραίο Αλμπέρ Κοέν (1895 -1981), ο οποίος ήρθε στον κόσμο στο νησί του Ιονίου, αλλά έλαμψε διεθνώς μέσα από το λογοτεχνικό και διπλωματικό του έργο. Συγγραφέας μυθιστορημάτων όπως το «Σολάλ» και «Η ωραία του Κυρίου», διέπρεψε και ως διπλωμάτης ειδικών αποστολών για τα δικαιώματα των προσφύγων και των εκτοπισμένων, όπως και ο Νάνσεν. 

Πριν από λίγα χρόνια ιδρύθηκε ένας σύλλογος που φέρει το όνομά του και καταπιάνεται με την ανάδειξη της πλούσιας πολυπολιτισμικής ιστορίας της Κέρκυρας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τα ιδεώδη που ενσάρκωσε ο Κοέν. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές δράσεις και εκδηλώσεις που φωτίζουν καλύτερα πτυχές, γεγονότα και προσωπικότητες που συνέδεσαν τις ζωές τους με το νησί. Το 2019, λ.χ., ο σύλλογος συμμετείχε στη διοργάνωση της έκθεσης του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης «Η Σίσι στην Κέρκυρα: Στιγμές μιας αυτοκράτειρας στο Νησί των Φαιάκων». Εκτός από το αφιέρωμα, εξεδόθη και λεύκωμα με άγνωστα στοιχεία από τη ζωή της πριγκίπισσας που άφησε τη σφραγίδα της χάρη στη μοναδική εξοχική κατοικία της.

Ο Σύλλογος «Αλμπέρ Κοέν» αναδεικνύει την πυκνή ιστορία της Κέρκυρας-1
Φωτογραφία από το Γαλακτοκομείο Μαργαρίτη.

Για εφέτος, ο σύλλογος στρέφει το ενδιαφέρον του στο θέμα του παραγωγικού ιστού της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στις πλέον δυναμικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που δημιουργήθηκαν εκεί τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Για τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί μια ειδική εκδήλωση και μια έκθεση, σε χώρο του Μουσείου Χαρτονομισμάτων, με εκθέματα σχετικά με τις βιομηχανίες και την εξαγωγική δραστηριότητά τους. Τα τεκμήρια αυτά τα έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος από απογόνους των ιδιοκτητών, εργαζομένους στις βιομηχανίες αλλά και συμπολίτες που έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν συλλέξει σχετικά αντικείμενα. Επίσης, θα εκδοθεί δίγλωσσο λεύκωμα που θα περιλαμβάνει άρθρα αφιερωμένα στην ίδρυση και δράση των βιομηχανιών και  βιοτεχνιών αυτών, καθώς και ανάλογο φωτογραφικό υλικό. 

Παρά τη μεγάλη άνθηση που γνώρισε η Κέρκυρα στον τομέα, από τη δεκαετία του 1930 παρουσιάστηκε μια ολοένα αυξανόμενη κάμψη, με αποτέλεσμα ελάχιστα στοιχεία αυτού του ιστορικού τομέα να έχουν απομείνει σήμερα. Δεκαετίες αργότερα ξεκίνησε η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη, από την οποία εξαρτάται, πλέον, σε τεράστιο βαθμό το νησί. Το 2021, πάντως, ο σύλλογος θα τιμήσει την 75η επέτειο από το «Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας» του 1946 και της σύγκρουσης μεταξύ Αγγλων και Αλβανών, κατά την οποία 44 Βρετανοί ναυτικοί βρήκαν τον θάνατο, ενώ πολλοί που τραυματίστηκαν δέχτηκαν τεράστια βοήθεια από τους Κερκυραίους.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή