«Με σερί άνοδο κρουσμάτων για 5 μέρες, ξανά τα μέτρα στο τραπέζι»

«Με σερί άνοδο κρουσμάτων για 5 μέρες, ξανά τα μέτρα στο τραπέζι»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θορυβημένοι εμφανίζονται οι ειδικοί μετά την άνοδο στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων η οποία καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στη χώρα και κυρίως στην Αττική, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να βρίσκεται σε εγρήγορση για τη λήψη μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ανακοινώθηκαν για όλη τη χώρα 842 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 15 ημερών. Από αυτά, περισσότερα από τα μισά (427) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Ωστόσο, όπως τόνισε, αν διαπιστωθεί ότι σε βάθος 5-7 ημερών υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο λήψης προληπτικών μέτρων νωρίτερα, προτού υπάρξει επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος θεωρούνται επικίνδυνοι μήνες και για τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι έως το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.

Από την πλευρά του, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος απέδωσε την αύξηση κρουσμάτων σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από τα δεδομένα ενός 24ωρου. Όπως είπε, πρέπει να εξεταστεί αν πρόκειται για τυχαία αύξηση ή αν θα επιβεβαιωθεί μια σχετική τάση.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο, ενώ επεσήμανε ότι η νέα μετάλλαξη είναι κι αυτή μια παράμετρος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου. 

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, επεσήμανε ότι ο ιός παραμένει εδώ, ενώ αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι «πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά», προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δήλωσε πως όταν υπάρχει μια πανδημία, δεν αποκλείεται τίποτα σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

Επεσήμανε δε ότι την Παρασκευή θα εξεταστούν τα κυλιόμενα δεδομένα την εβδομάδας. Σημείωσε εξάλλου ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι αν τα πράγματα χειροτερέψουν, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα δήλωσε προβληματισμένη από την αύξηση των κρουσμάτων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου. Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα όποια κρούσματα από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Αττική

Ανησυχία προκαλούν οι 842 νέες μολύνσεις

ΑΠΘ: Από τέλη Δεκεμβρίου η βρετανική μετάλλαξη στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Σπυρίδων Δευτεραίος μιλάει στην «Κ» για την κολχικίνη

Π. Αρκουμανέας: Ενδείξεις για κρούσματα της μετάλλαξης και στη Βόρεια Ελλάδα

Μόνο με ιατρική συνταγή η κολχικίνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή