Οι ΜΕΘ της Αττικής στα όρια της αντοχής τους

Οι ΜΕΘ της Αττικής στα όρια της αντοχής τους

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, ιδίως στην Αττική, καθώς οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ – Covid) στο λεκανοπέδιο παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα.

Με τον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων να παραμένει την Τετάρτη κοντά στα 2.000 νέα κρούσματα και το επιδημιολογικό φορτίο στο λεκανοπέδιο να παραμένει βαρύ, η σταδιακή άρση των μέτρων την 1η Μαρτίου φαίνεται να απομακρύνεται, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βάσει των στοιχείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 1.913, ενώ διενεργήθηκαν περίπου 49.000 τεστ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 28 απώλειες, με τους θανάτους στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να φτάνουν τους 6.371. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 357 ασθενείς, όσοι και μία ημέρα πριν, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ημερών.

Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid της Αττικής

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η κάλυψη των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό (ΜΕΘ – Covid) στην Αττική φτάνει το 90%, με 235 κλίνες ΜΕΘ (από τις 262) να είναι κατειλημμένες. Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και 186 τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο της επικράτειας, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ – Covid έφτανε την Τρίτη το 55,5% βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, ενώ η κάλυψη απλών κλινών Covid άγγιζε το 37%. Την ίδια μέρα, οι εισαγωγές ασθενών ανήλθαν σε 304, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 216.

Έκκληση για υπομονή

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε ότι η Αθήνα περνά τη μεγαλύτερη πίεση αυτή τη στιγμή, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που θα μείνει εκτός συστήματος υγείας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχθηκε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργοποίηση κλινών ΜΕΘ

Η ίδια σημείωσε ότι παρά την ελπίδα των επιστημόνων που αναζητούν μια χαραμάδα για άρση των μέτρων, οι αριθμοί των τελευταίων ημερών δεν θεωρούνται καλοί. Όπως τόνισε, ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την παράταση ή μη των υφιστάμενων μέτρων.

Τόσο ο κ. Κικίλιας, όσο και η κ. Κοτανίδου, απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, παρά την κόπωση που έχει συσσωρευτεί.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χάνει έδαφος η 1η Μαρτίου για σταδιακό άνοιγμα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα κατά της χαλάρωσης και του εφησυχασμού, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, απομακρύνει ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε ένα πολύ θετικό νέο, το οποίο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: Γ. Παυλάκης: Βασιλεύουν οι μεταλλάξεις – Ημιτελές το lockdown στην Αττική

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη, ειδικά στην Αττική, «η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Διαβάστε ακόμη: Έντονη πίεση στις ΜΕΘ με ρεκόρ κρουσμάτων

Σκληρό lockdown στην Αρκαδία – Στο «κόκκινο» και το Ναύπλιο

Στο μεταξύ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα υιοθετούνται στην Αρκαδία και το Ναύπλιο, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), ενώ ο δήμος Ναυπλιέων περνά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο). Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή