Πληροφορίες για πάνω από 3.000 κρούσματα – Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Πληροφορίες για πάνω από 3.000 κρούσματα – Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και σήμερα, Τετάρτη, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, με φόντο τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να υπερβεί για ακόμη μία ημέρα τις 3.000, στον απόηχο του χθεσινού αρνητικού ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 4.340 νέα περιστατικά COVID-19 και 72 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 741. Είχαν διενεργηθεί 65.979 τεστ, ενώ η θετικότητα έφτανε το 6,57%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων θεωρείται κρίσιμη, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχουν φωνές που είναι επιφυλακτικές σε οποιαδήποτε απελευθέρωση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ από την άλλη μέλη της επιτροπής τάσσονται υπέρ μιας προσεκτικής χαλάρωσης μέτρων, εκτιμώντας ότι θα δράσει ευεργετικά. 

Στο επίκεντρο της επιτροπής θα βρεθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, το λιανεμπόριο, αλλά και τα σχολεία. Όπως σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η «Καθημερινή», συγκλίνουσες πληροφορίες ανέφεραν ότι θεωρείται δεδομένο πως από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Εξετάζεται, επίσης, η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου, ενώ η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί -και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Σε δήλωσή του, το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι στους κόλπους της επιτροπής φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη πως το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση στην επιδημιολογική κατάσταση.

Όπως διευκρίνισε, σε συνέντευξη Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κατά τη διάρκεια διαλείμματος της συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το λιανεμπόριο δεν είναι ακίνδυνο, αλλά έχει μικρότερο κίνδυνο, εκτιμώντας ότι η επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων με ρυθμίσεις που να βάζουν «φρένο» στον συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους, θα βοηθήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

«Οι εισηγήσεις θα λάβουν υπόψη τα δεδομένα και την κούραση»

Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει σήμερα τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίες –όπως πρόσθεσε- θα λάβουν υπόψη από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα –για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου, με αποτέλεσμα τα μέτρα εκ των πραγμάτων να μην τηρούνται πλήρως, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ότι «θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικό νέο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. «Και βέβαια, το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο, είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση “Ελευθερία”, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Επανέλαβε εξάλλου την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας – μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμών.

Ως προς τα self-tests, είπε ότι «αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων». «Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά -αρχίζουμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά- στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από τις 2 Απριλίου ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ για όσους θα μετέχουν σε διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς. Επίσης, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ και για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον προσεχή Ιούνιο, όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. 

Η πρόταση του υπ. Ανάπτυξης για το λιανεμπόριο

Ως προς το λιανεμπόριο, πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών, κάτι που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός (click away), «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο, εισηγήθηκε μαζί με τα κομμωτήρια να ανοίξουν και τα ινστιτούτα αισθητικής για να μη μεταφέρεται η πελατεία στους γιατρούς, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν επιφυλάξεις.

Σε ό,τι άφορα την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού «το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν». Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν.

Διαβάστε επίσης: «Μονόδρομος το ελεγχόμενο άνοιγμα» – Τα σενάρια υπό εξέταση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή