Σχολεία: Από εβδομάδα οι αποφάσεις, τι σχεδιάζεται για την επανεκκίνηση

Σχολεία: Από εβδομάδα οι αποφάσεις, τι σχεδιάζεται για την επανεκκίνηση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθενται οι αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, παρότι η επιθυμία της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα ήταν η επανεκκίνηση στις 5 Απριλίου.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, οι ειδικοί εμφανίστηκαν αρνητικοί σε αυτό το στάδιο, ωστόσο θα μπορούν να λάβουν σχετική απόφαση μόνον εφόσον αφορά ορισμένες τάξεις και συγκεκριμένα τη Γ΄ Λυκείου.

Συνεπώς, το πιο αισιόδοξο σενάριο στην παρούσα φάση αποτελεί η 12η Απριλίου, με το βάρος να πέφτει σε γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω Πανελλαδικών.  

Μεταγενέστερα αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα των δημοτικών, που, όπως έχει διαμηνυθεί συνδέεται περισσότερο και με την αυξημένη κινητικότητα των γονέων που συνοδεύουν τους μαθητές στις σχολικές μονάδες, σε αντίθεση με γυμνάσια και λύκεια.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη το μεσημέρι της Πέμπτης, σημειώνοντας πως η επαναλειτουργία θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Τα self-tests

Σε κάθε περίπτωση τα self-tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αποτέλούν «κλειδί» για τα επόμενα βήματα, και πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, «οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς».

«Είμαστε στον σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό. «Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο», διευκρίνισε η ίδια.

Υπενθυμίζεται πως, από την πλευρά του υπουργείου, έχει ξεκαθαριστεί πως δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα – ούτε δια ζώσης, ούτε μέσω τηλεκπαίδευσης – κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, αλλά θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους ως τα τέλη του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή