«Κλειδί» η πορεία του εμβολιασμού

«Κλειδί» η πορεία του εμβολιασμού

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό όπλο στην επιχείρηση σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί η πρόοδος των εμβολιασμών. Στην Ελλάδα, μέχρι την Πέμπτη 1 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί 1.739.051 εμβολιασμοί πολιτών, από τους οποίους πάνω από 624 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις. 

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 40.000 εμβολιασμοί, με τους 17.000 να αφορούν δεύτερη δόση.

Διαβάστε ακόμη: Self-test: Πώς πρέπει να απομονώνεται κάποιος που βγαίνει θετικός

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (243.084 με τους 89.140 να αφορούν δεύτερη δόση, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (230.470 εμβολιασμοί, οι 91.272 αφορούν δεύτερη δόση) και στη Θεσσαλονίκη (195.674 εμβολιασμοί, οι 74.565 αφορούν τη δεύτερη δόση).

«Κλειδί» η πορεία του εμβολιασμού-1
Φωτ. INTIME NEWS Δελτίο τύπου/ POOL/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η προμήθεια εμβολίων και ο ρυθμός των εμβολιασμών βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν λογομαχία όσον αφορά το κατά πόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα τη Γερμανία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει αναζητήσει και άλλες πηγές εμβολίων, κάνοντας λόγο για «μεγάλη αποτυχία της Ε.Ε.» και «βαθύτατη ευθύνη της Γερμανίας και της κ. Φον Ντερ Λάιεν για την κατάντια αυτή της Ε.Ε.», ενώ επέρριψε την ευθύνη στον κ. Μητσότακη ότι φέρθηκε «σαν ανέμελος παρατηρητής».

Στη «μάχη» δύο νέα εμβολιαστικά κέντρα

Την Πέμπτη, εξάλλου, μπήκαν σε λειτουργία άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι, με τον εμβολιαστικό μηχανισμό να ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. 

Πλέον ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο. 

Εμβολιασμοί και για τους πολίτες 65-69 ετών

Επίσης, από σήμερα Παρασκευή, 2 Απριλίου, με την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, οι πολίτες ηλικίας 65-69 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και εν αναμονή αρκετών παραδόσεων εμβολίων εντός του μήνα, εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι τις αρχές Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες. 

«Όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε σταδιακή μείωση κρουσμάτων»

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, την Παρασκευή, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Τόνισε πάντως ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη. «Όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι βάσει του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία» που έχει καταρτιστεί, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όταν εκτιμάται πως θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. 

ΠΟΥ: «Απαράδεκτα αργή» η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη

Πάντως, την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέκρινε την «απαράδεκτα αργή», όπως τη χαρακτήρισε, εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επισήμανε ότι η μεγάλη καθυστέρηση παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης σε όλα τα επίπεδα: ενισχύοντας την παραγωγή εμβολίων, περιορίζοντας τα εμπόδια στη χορήγηση και χρησιμοποιώντας ακόμα και την τελευταία δόση που υπάρχει.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε ότι 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson θα παραδοθούν στην Ε.Ε. από τον Απρίλιο, ενώ άλλα 120 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή