Διά ζώσης οι κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ

Διά ζώσης οι κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με self test των εμπλεκομένων θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις καθώς και κατατακτήριες εξετάσεις στα ΑΕΙ, ξεκινώντας αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Πρόκειται για βήμα επιστροφής στις διά ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες, που επιτρέπει να πραγματοποιηθούν πρακτικές ασκήσεις και εξετάσεις για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν οι τελειόφοιτοι. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας μετά τη θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, επίκειται έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Προϋπόθεση, η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων και η τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων που θα αποσαφηνιστούν στην ΚΥΑ. Η επιστροφή στη διά ζώσης λειτουργία θα γίνει τη Δευτέρα 10 Μαΐου, όταν και θα αρχίσουν να προγραμματίζονται οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές σε προγράμματα σπουδών α΄ και β΄ κύκλου.

Από τις 15 Μαΐου θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία:

  • Οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α΄ κύκλου τμημάτων/σχολών της Ιατρικής.
  • Οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών και εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
  • Οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια από 19 έως και 30 Μαΐου μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού self test, rapid test ή μοριακού τεστ.

ΣΕΒ: Προώθηση της πρακτικής άσκησης

Παρά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά της, η πρακτική άσκηση δεν έχει τη θέση που θα όφειλε στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕI, αλλά ούτε και στις επιχειρήσεις, που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την αξία και τη χρησιμότητά της. Αναπόφευκτα, δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε για τους φοιτητές. Αυτά αναφέρει μελέτη του ΣΕΒ, που τονίζει ότι «η πρακτική άσκηση είναι κυρίως προαιρετική, μικρής διάρκειας, με περιορισμένη ευελιξία και με ισχυρή εξάρτηση της χρηματοδότησής της από το ΕΣΠΑ. Αυτό δημιουργεί ασυνέχειες στη διάθεση των πόρων, ενώ οι επιχειρήσεις θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες τους». Ο ΣΕΒ μεταξύ άλλων προτείνει ο θεσμός της πρακτικής άσκησης να προωθηθεί σε όλους τους κύκλους σπουδών και να προσλάβει διάφορες εναλλακτικές μορφές (ως προς τη διάρκεια, τη συνεχή ή διακεκομμένη άσκηση κ.ο.κ.). Για τις επιχειρήσεις η διάρκεια της πρακτικής άσκησης πρέπει να είναι ιδανικά 6 μήνες και να πραγματοποιείται κατά προτίμηση στο τελευταίο έτος. Οι επιχειρήσεις θεωρούν απαραίτητη την απλοποίηση των διαδικασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή