Μπαράζ άρσης μέτρων – Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Μπαράζ άρσης μέτρων – Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Ανοίγουν από το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες - Τι ισχύει για φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στη χαλάρωση των μέτρων και την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δίνεται τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου: Εμβολιαστικό γκάζι, σταδιακό άνοιγμα

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα 3 Μαΐου, σειρά έχει το άνοιγμα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλέον από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. 

Sms και υπερτοπικές μετακινήσεις

Σημειώνεται πως, όπως έγραφε η «Κ» στο φύλλο της Τρίτης, το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει με την υποχρεωτική επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε αρνητικού μοριακού τεστ έως και 72 ώρες πριν. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα σχεδιάζεται να καταργηθεί οριστικά και η αποστολή sms, η οποία εν τοις πράγμασι έχει ατονήσει, καθώς όλο και λιγότεροι στέλνουν κάποιο sms για να μετακινηθούν. Τυπικά πάντως, όπως έχει εξαγγελθεί, τα μηνύματα θα παραμείνουν έως τις 15 του μηνός. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η προσωπική μου θέση είναι πως, αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και η εξέλιξη της πανδημίας συνεχίζει έτσι, είναι λογικό να καταργηθούν τα sms».

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, εξετάζεται το σενάριο για να μπορεί κάποιος να φύγει εκτός της περιφέρειάς του να υποχρεούται να δείξει αρνητικό self test ή να πρέπει να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Υπενθυμίζεται πως το σενάριο της εξόδου με self test ήταν ένα από τα βασικά και για την περίοδο του Πάσχα, παρέμεινε ωστόσο στο συρτάρι.  

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά.

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10 Μαΐου

Δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών τη Δευτέρα 10 Μαΐου, διευκρίνισε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή