Μετρό: Ταξίδι στον χρόνο εντός του σταθμού Δημοτικoύ Θεάτρου

Μετρό: Ταξίδι στον χρόνο εντός του σταθμού Δημοτικoύ Θεάτρου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή στον Πειραιά από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως τους ρωμαϊκούς χρόνους θα δημιουργηθεί μέσα στον σταθμό Δημοτικoύ Θεάτρου, στην επέκταση του μετρό προς Πειραιά. Επιβάτες αλλά και επισκέπτες –καθώς το τμήμα αυτό του σταθμού θα βρίσκεται πριν από την επικύρωση των εισιτηρίων– θα μπορούν σε ένα έτος να δουν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο του έργου, ανάμεσα στα οποία μια ακριβή αναπαράσταση ρωμαϊκού υδραγωγείου και ένα βοτσαλωτό δάπεδο οικίας της αλεξανδρινής εποχής. 

Τα εργοτάξια στους σταθμούς Πειραιά και Δημοτικού Θεάτρου επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την ηγεσία της «Αττικό Μετρό». Στον Πειραιά ο υπουργός ενημερώθηκε ότι η πλάκα της οροφής του σταθμού «έκλεισε» και επομένως ο δρόμος (κάτω από τον οποίο βρίσκεται ο σταθμός του μετρό) θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές του 2022 δίνοντας τέλος στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο λιμάνι. Στη συνέχεια ο υπουργός ξεναγήθηκε στο κτίριο της Ξυλαποθήκης, στο οποίο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων και έκθεση για τις ανασκαφές, και κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο, όπου ενημερώθηκε για τη διαμόρφωση του σταθμού. 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε η κ. Σίσσυ Βουτιρίτσα, διευθύντρια του εργοταξίου για την «Αττικό Μετρό», στον σταθμό Δημοτικού Θεάτρου θα αναδειχθεί με πολλούς τρόπους το αποτέλεσμα των ανασκαφικών εργασιών. Εκτός από το βοτσαλωτό, που βρέθηκε στο φρέαρ Δεληγιάννη και θα τοποθετηθεί μέσα στον σταθμό, κάτω από γυάλινο δάπεδο, στον σταθμό θα τοποθετηθούν ένα κομμάτι του ρωμαϊκού υδραγωγείου σε τομή και ένα αντίγραφο δεξαμενής και του συστήματος ύδρευσης της αρχαίας πόλης. 

Επίσης, στην οροφή θα τοποθετηθεί μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του αρχαίου Πειραιά, όπως ήταν στην αρχαιότητα με τις θέσεις των 150 δεξαμενών που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η επέκταση θα δοθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 και έκανε έναν παραλληλισμό των ανασκαφών στον Πειραιά με εκείνες στη Θεσσαλονίκη. «Ο σταθμός του Δημοτικού Θεάτρου θα συμβολίζει ότι μπορούμε να έχουμε και αρχαία και μετρό», ανέφερε. «Η ανασκαφή και η έκθεση των αρχαιοτήτων στον Πειραιά κόστισε συνολικά 5 εκατ. ευρώ, όταν στη Θεσσαλονίκη είναι μέχρι στιγμής 135 εκατ. ευρώ και θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή