«Εμβολιαστείτε», το μήνυμα πρυτάνεων στους φοιτητές

«Εμβολιαστείτε», το μήνυμα πρυτάνεων στους φοιτητές

Τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού. Νίκη Κεραμέως: Από τον Σεπτέμβριο ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση προγραμματίζει άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Την ίδια στιγμή, οι πρυτάνεις ζητούν από τους φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι η διά ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ έπειτα από ένα έτος τηλεκπαίδευσης είναι σημαντικό κίνητρο για τους νέους να εμβολιαστούν, θεωρώντας τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σημαντική φωνή για να τους πείσουν.

Από την πλευρά της χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε (Alpha) από φοιτητές και εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία κ.λπ. Εχουμε το όπλο του εμβολίου, όμως θέλουμε ακόμα δρόμο για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας». Μάλιστα, δεν απέκλεισε να θεσπιστούν κυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Επίσης, ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος, τόνισε χθες στην «Κ» ότι «δεν μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα ΑΕΙ με διαφορετικούς όρους σε σχέση με τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους και δραστηριότητες».

Ειδικότερα, επιστολή στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έστειλε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, τονίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Το υπαγορεύει η κοινή λογική, η ίδια η πραγματικότητα της μετάλλαξης “Δέλτα‘‘ στις χώρες τις οποίες έχει σαρώσει», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. Οπως σημειώνει, «η διά ζώσης επαναλειτουργία του πανεπιστημίου τον Σεπτέμβριο με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους είναι το ζητούμενο, που έπειτα από 18 μήνες μακριά από τα αμφιθέατρα θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, εφόσον κάθε διδάσκων, κάθε ερευνητής, κάθε εργαζόμενος και κάθε φοιτητής μας έχουν άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο και την ασφάλεια και ελευθερίες που αυτό εγγυάται. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα».

Από την πλευρά της, η πρυτανεία του ΕΜΠ σε μήνυμά της αναφέρει ότι «ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και υπό το φως των νέων δεδομένων, είναι καθήκον όλων μας, δασκάλων και φοιτητών, να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στην υπόλοιπη κοινωνία και να σπεύσουμε να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας. Οσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Στο ίδιο πλαίσιο οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ ανέφεραν ότι «κάνοντας το εμβόλιο θωρακίζουμε υγειονομικά τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, είναι συνεπώς μια σοβαρή πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης. Ολοι εμείς που θέλουμε να ξαναβρεθούμε στα αμφιθέατρα, που βιαζόμαστε να ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή που στερηθήκαμε τόσο καιρό, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλουμε να αρρωστήσουν εξαιτίας μας αγαπημένα πρόσωπα, μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά με το εμβόλιο». Σχετικό μήνυμα είχαν στείλει την Παρασκευή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος και ο πρύτανης του Παν. Πατρών Χρήστος Μπούρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή