Πλατεία Συντάγματος: Ετερόκλητο πλήθος αντιεμβολιαστών

Πλατεία Συντάγματος: Ετερόκλητο πλήθος αντιεμβολιαστών

Ακροδεξιοί, παπάδες και φανατικοί ορθόδοξοι σε μια πορεία που τα είχε όλα: από τη γαλανόλευκη και σύμβολα του Euro 2004 μέχρι σουβλάκια

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξω από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, ένα μικρό κοριτσάκι μαζεύει κάποια από τα χιλιάδες φέιγ βολάν που βρίσκονται στο οδόστρωμα, τόσο εδώ όσο και στην πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρώθηκαν από τις 6 το απόγευμα διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του εμβολιασμού των παιδιών. Τα φέιγ βολάν διαφημίζουν το καινούργιο εθνικιστικό κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη, ενώ άλλα διαφημίζουν το κόμμα του επίσης τέως Χρυσαυγίτη και φυλακισμένου Γιάννη Λαγού. Η παρουσία ακροδεξιών στοιχείων είναι έντονη από την αρχή της διαδήλωσης, καθώς άνδρες με τα χαρακτηριστικά ξυρισμένα κεφάλια, μαύρα μπλουζάκια –κάποια γράφουν «Ελευθερία ή Θάνατος, 1821-2021»–, μαύρα καπέλα, full face και ρόπαλα στα χέρια, μασκαρεμένα ως κοντάρια από ελληνικές σημαίες, στέκονται στοιχισμένοι κρατώντας ένα πανό που λέει: «Οχι στον Υποχρεωτικό Εμβολιασμό». 

Σύντομα, όταν έχει ήδη μαζευτεί αρκετός κόσμος, κάποιοι από τους οποίους έχουν ξεθάψει ενθύμια από τις πιο ένδοξες εποχές του Euro 2004 και της Eurovision –μπλουζάκια με την ελληνική σημαία σε παραλλαγές παγιέτας, φανέλες της πάλαι ποτέ Εθνικής Ελλάδος, με τη γαλανόλευκη και το όνομα του Καραγκούνη–, εμφανίζονται οι φανατικοί χριστιανοί ορθόδοξοι. Στα χέρια τους κρατούν τεράστιους ξύλινους σταυρούς και εικόνες. «Εξω η μασονία», φωνάζουν, «Ορθοδοξία ή Θάνατος», «Ελλάς Ελλήνων Ορθοδόξων». «Η Ορθοδοξία ζει, είμαστε στρατιώτες του Χριστού, έρχεται η τιμωρία», φωνάζουν λίγο αργότερα μπροστά από τη Βουλή, «δεν έχουμε όπλα, αδέρφια, σταυρούς έχουμε, μετανοείτε». «Αν χρειαστεί θα χύσουμε το αίμα μας για την Ορθοδοξία μας, την Ελλάδα μας, και τα παιδιά μας», αναφέρουν, ενώ μετά σύσσωμο το πλήθος τραγουδάει τον εθνικό ύμνο και μια ψαλμωδία. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ενεργός συμμετοχή ακροδεξιών στην πορεία των αντιεμβολιαστών

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι διαδηλωτές θρησκευόμενοι εξτρεμιστές ή ακροδεξιοί. Κάποιοι έχουν έρθει να διαδηλώσουν χωρίς πολιτική σκοπιμότητα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ανησυχούν πως, με την τροπή που έχει πάρει η διαδήλωση, οι φωνές τους δεν θα ακουστούν. «Θέλουν να καπηλευτούν πολλοί αυτή τη συγκυρία, έχουν πέσει και τα κόμματα τα εθνικιστικά», λέει στην «Κ» ένας 53χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που δεν ήθελε να ονομαστεί, τονίζοντας πως η παρουσία αυτών των στοιχείων είναι κατά των διαδηλωτών. Ο ίδιος αναφέρει πως δεν είναι αντιεμβολιαστής γενικά – τον απασχολούν μόνο τα συγκεκριμένα εμβόλια. «Δεν είμαστε εδώ για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει μια 50χρονη, «είμαι κατά του εμβολίου, νομίζω θα έπρεπε να είναι προαιρετικό».

«Είμαι εδώ γιατί με τρομοκρατεί και μόνο σαν ιδέα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, δεν είμαι αντιεμβολιαστής, το αντιγριπικό το έχω κάνει κατ’ επανάληψη, με το συγκεκριμένο έχω θέμα», λέει στην «Κ» ο Ιγνάτιος Αξής, ο οποίος μέχρι την κρίση εργαζόταν ως ηθοποιός. Παρόλο που δεν υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κορωνοϊός, θεωρεί πως ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος «όσο τον παρουσιάζουν». Η στάση αυτή πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την «απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης» που έχει, όπως λέει, σε ολόκληρη την ελληνική Βουλή, έλλειψη που κατά βάση απορρέει από την οικονομική κρίση. «Ολα αλληλένδετα είναι», τονίζει. «Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κατά του εγκλεισμού, κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας, κατά της παγκοσμιοποίησης», δηλώνει στην «Κ» η 27χρονη Νεφέλη Παναγιωτοπούλου, η οποία έχει σπουδάσει ηθοποιός αλλά δουλεύει ως σερβιτόρα, και επίσης πιστεύει ότι υπάρχει κορωνοϊός. «Δεν θα γίνω πειραματόζωο», τονίζει, σχετικά με το εμβόλιο. 

Πίσω από τους διαδηλωτές, τους αστυνομικούς, τους αριστερούς, τους δεξιούς, τους μαυροφορεμένους παπάδες, πωλητές πουλάνε ελληνικές σημαίες, μπλε καπελάκια που γράφουν «Greece» – το κοινό τους χθες ήταν οι τουρίστες, σήμερα είναι οι εθνικιστές. Απέναντι από τις σημαίες, οι πάγκοι προσφέρουν ψητά σουβλάκια, με ψωμάκι, ντομάτες, μουστάρδα και κέτσαπ, δίπλα σε έναν άλλον πάγκο πουλάνε ψητά καλαμπόκια, το μόνο που λείπει για να ολοκληρωθεί το σκηνικό ενός καλτ ελληνικού πανηγυριού σε κάποια καλοκαιρινή πλατεία είναι το μαλλί της γριάς και οι έμποροι με βραχιόλια και σκουλαρίκια από χάντρες. «Σου κλέβουν τη ζωή», φωνάζουν τώρα κάποιοι από τους στοιχισμένους διαδηλωτές, κουνώντας γαλανόλευκες σημαίες, «δεν είναι ελευθερία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή