Άτυπη έναρξη των μαθητικών καταλήψεων

Άτυπη έναρξη των μαθητικών καταλήψεων

Για τις 11/10 ορίστηκε το ραντεβού από το Συντονιστικό Μαθητών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής έκανε την εμφάνισή του, ορίζοντας την πρώτη του κινητοποίηση των μαθητών τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, κάνοντας την άτυπη έναρξη των ετήσιων μαθητικών κινητοποιήσεων-καταλήψεων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των καθηγητών υιοθέτησαν την απόφαση της ΟΛΜΕ για αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, καταλήψεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε κατά κύριο λόγιο λύκεια (γενικά ή επαγγελματικά) σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αττική, Αχαΐα, Κρήτη, Μαγνησία, Ηπειρο).

Το Συντονιστικό των Μαθητών ζητάει από τους μαθητές «να γίνουν εκλογές στα 15μελή μαθητικά συμβούλια και να βγουν αγωνιστές μαθητές που να μπορούν να εκπροσωπήσουν το σχολείο, να έχουν διάθεση να παλέψουν μαζί και με άλλα σχολεία για να γίνεται η φωνή μας πιο δυνατή», καθώς και να οργανωθούν καλά από τώρα οι πρώτες μαθητικές κινητοποιήσεις αλλά και η πρώτη μεγάλη πανελλαδική μαθητική πορεία σε όλες τις πόλεις τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη». Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, της τράπεζας θεμάτων, η κάλυψη των ελλείψεων των σχολείων σε εκπαιδευτικούς και των μαθησιακών κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση, με ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του υπουργείου. «Η τρομοκρατία του webex δεν θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!» λέει το Συντονιστικό, καθώς μέσω της πλατφόρμας webex θα οργανώνονται τα εξ αποστάσεως μαθήματα σε περίπτωση κατάληψης του σχολείου. 

Στην ΟΛΜΕ το αγωνιστικό μέτωπο εστιάζεται στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που πρόκειται να ξεκινήσει το τρέχον σχολικό έτος αλλά και του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων. Στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, το περασμένο Σάββατο, στο σύνολο των 78 ΕΛΜΕ, 72 ψήφισαν υπέρ της αποχής-απεργίας (ποσοστό επί των ψήφων των ΕΛΜΕ 92,3%) ενώ μόλις 6 ψήφισαν λευκό. «Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη, όπως τον προηγούμενο Φλεβάρη που σχεδόν το 90% των συναδέλφων/ισσών και των συλλόγων διδασκόντων έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης», λέει χθεσινή ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Μάλιστα, η ομοσπονδία επαναλαμβάνει προς τα μέλη της ότι «η απεργία-αποχή που είναι ήδη σε ισχύ, δήλωση της οποίας σας έχουμε αποστείλει, καλύπτει νομικά τόσο τις διαδικασίες κατάθεσης της περυσινής αποτίμησης όσο και την ειδική συνεδρίαση για τις διαδικασίες προγραμματισμού».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει πως η αποχή «συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα». Οι ποινές είναι πρόστιμο ίσο με τον μισθό ενός μήνα, «πάγωμα» μισθολογικής εξέλιξης, καθαίρεση στελεχών και αποκλεισμός από θέσεις στελεχών για οκτώ χρόνια.

Παράλληλα, χθες η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είναι μεγαλύτερος από τότε που λειτουργούσαν. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσον όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσον όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή