Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: «Είναι σημαντική η πιστοποίηση της κακοποίησης»

Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: «Είναι σημαντική η πιστοποίηση της κακοποίησης»

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα για να ζητήσει βοήθεια, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φωτογραφία δεν αρκεί. Ο χρόνος είναι χρήμα. Αναζητήστε τον εξειδικευμένο επιστήμονα. Αυτές είναι μερικές από τις «χρυσές» συμβουλές που δίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία προς κάθε γυναίκα που έχει υποστεί σωματική βία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ορισμένα λάθη είναι πολύ συνηθισμένα και δυστυχώς δυσκολεύουν την εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο δρ Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Εταιρείας. «Οι φωτογραφίες μπορούν να αξιοποιηθούν στο δικαστήριο μόνο συνδυαστικά με τα ευρήματα ενός ιατροδικαστή», διευκρινίζει. «Και αυτό γιατί μπορεί με τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα μια φωτογραφία να υποστεί επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί και το εικονιζόμενο άτομο να έχει μακιγιαριστεί έτσι προηγουμένως, που να αλλοιώνει την πραγματική του εικόνα». Συνεπώς, ένα θύμα κακοποίησης, εάν απλώς φωτογραφίσει τις κακώσεις του, δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση.

Εμπόδια, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η δυσκολία πρόσβασης κατοίκων απομονωμένων περιοχών σε ιατροδικαστή, αλλά και η οικονομική εξάρτηση από τον κακοποιητή.

Απαξ και το θύμα που έχει υποστεί τη βίαιη επίθεση μπορέσει να φύγει μακριά από τον κακοποιητή του για να ζητήσει βοήθεια, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα. «Αν δεν χρήζει πρώτων βοηθειών, τότε το θύμα πρέπει να πάει αρχικά στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το περιστατικό», εξηγεί ο δρ Λέων. «Οι αστυνομικοί θα εκδώσουν εντολή για δωρεάν ιατροδικαστική εξέταση και θα υποδείξουν σε ποια δομή μπορεί να απευθυνθεί η γυναίκα». Εν προκειμένω, η χρόνια υποστελέχωση του κλάδου δημιουργεί κάποιες δυσκολίες. «Είκοσι πέντε ιατροδικαστές απασχολούνται σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, είκοσι περίπου στο ΕΣΥ, όπου συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών, οκτώ συνάδελφοι είναι ακαδημαϊκοί και είμαστε περίπου σαράντα ιατροδικαστές που ιδιωτεύουμε». Προσεχώς αναμένεται ενίσχυση του προσωπικού μέσω σχετικής προκήρυξης για άλλες είκοσι θέσεις.

Οπως τονίζεται στην επιστολή που εξέδωσε η Εταιρεία, «ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών και μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια τις σωματικές βλάβες». Ο ιατροδικαστής είναι εκείνος που μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα ενός δικαστή, αν οι βλάβες στο σώμα είναι συμβατές με τις περιγραφές, αν το τραύμα έγινε τη μέρα και την ώρα που ισχυρίζεται το θύμα, όπως και ποια όργανα χρησιμοποίησε ο δράστης. «Συνιστούμε στα θύματα να έρχονται στον ιατροδικαστή το συντομότερο δυνατό. Οι εκδορές παραμένουν στο σώμα το πολύ μία εβδομάδα, οι δε εκχυμώσεις μπορεί να είναι διακριτές για είκοσι μέρες, αλλάζει ωστόσο η εικόνα τους, δύσκολα προσδιορίζονται οι διαστάσεις και τα όριά τους, που μπορούν να υποδηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκαν». Ο χρόνος είναι ακόμα πιο πιεστικός όταν πρόκειται για βιασμό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό καθώς, πέρα από την υποστελέχωση των υπηρεσιών, η πρόσβαση των κατοίκων απομονωμένων περιοχών και νησιών σε ιατροδικαστή είναι σχεδόν αδύνατη. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν στη Ρόδο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Σύρο και στην Κέρκυρα – όλοι οι υπόλοιποι νησιώτες πρέπει να διανύσουν αρκετά ναυτικά μίλια για να εξεταστούν. Αυτό ενέχει ένα ρίσκο, γιατί συχνά το θύμα δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητο ή μπορεί γρήγορα να βρεθεί και πάλι υπό την επιρροή του κακοποιητή του. Συχνά, δε, οι γυναίκες δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μήνυση εναντίον του κακοποιητή, που ως επί το πλείστον είναι σύζυγος ή σύντροφός τους. «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξεταστεί από εμάς», καταλήγει ο δρ Λέων. «Είναι σημαντικό να υπάρξει πιστοποίηση της κακοποίησης για μελλοντική χρήση. Η έκθεση κλινικής εξέτασης που εκδίδεται έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών».

Ειδήσεις σήμερα

Οι γυναικοκτονίες στο μικροσκόπιο των ειδικών – Πέντε επιστήμονες μιλούν στην «Κ»

Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή