Κορωνοϊός: Η επαναλειτουργία των ΑΕΙ μετά τις γιορτές

Κορωνοϊός: Η επαναλειτουργία των ΑΕΙ μετά τις γιορτές

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν είναι στην πρώτη γραμμή της φαρέτρας που διαθέτει η κυβέρνηση κατά του στελέχους «Ομικρον», το οποίο αναμένεται να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα έναντι του «Δέλτα» τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν είναι στην πρώτη γραμμή της φαρέτρας που διαθέτει η κυβέρνηση κατά του στελέχους «Ομικρον», το οποίο αναμένεται να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα έναντι του «Δέλτα» τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Βεβαίως, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα για άνοιγμα των ΑΕΙ υπό το πρίσμα της υψηλής μεταδοτικότητας της «Ομικρον».

Συγκεκριμένα, η 23η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα του τρέχοντος σχολικού και ακαδημαϊκού έτους το 2021.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Αρα το διακύβευμα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που τότε καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και μάλιστα από το στέλεχος «Ομικρον», που μεταδίδεται ευκολότερα σε σύγκριση με το «Δέλτα».

«Οχι» στην αναστολή λειτουργίας σχολείων και ιδρυμάτων λέει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση – Προβληματισμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε για το θέμα των σχολείων ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τις πρώτες εβδομάδες του 2022 έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών. Οχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Ολα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί».

Ζήτημα επίσης είναι και η λειτουργία των πανεπιστημίων από τις 10 Ιανουαρίου. Ηδη, καθηγητές Ιατρικής εξέφραζαν χθες στην «Κ» τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι οι φοιτητές είναι ομάδα υπερμετάδοσης και ότι οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ των φοιτητών είναι υποτυπώδεις, ενώ τα αμφιθέατρα –πλην των εργαστηρίων, όπου η συμμετοχή είναι μικρή– των ΑΕΙ δεν επιτρέπουν την τήρηση των προληπτικών μέτρων (αποστάσεις, εξαερισμός αιθουσών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή