«Πακέτο» πολεοδομικών σχεδίων

«Πακέτο» πολεοδομικών σχεδίων

Εγκρίθηκε η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο μέρος της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση του προγράμματος εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων. Ανάμεσα στους 128 δήμους που πρόκειται να αποκτήσουν για πρώτη φορά ή να ανανεώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό τους είναι οι δήμοι Αθηναίων, Περιστερίου, Αιγάλεω, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Καλλιθέας. Παράδοξο, ωστόσο, παραμένει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα σχεδιαστούν αποσπασματικά ορισμένα τμήματα δήμων και όχι ολόκληρη η έκτασή τους.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη έως τώρα φάση του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» εγκρίθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Περιλαμβάνει 128 δήμους ή δημοτικές ενότητες ή ομάδες δημοτικών ενοτήτων και έχει προϋπολογισμό 401 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κριτήρια επιλογής, πάντως, είναι από επιστημονικής πλευράς ασαφή: Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως η επιλογή έγινε έπειτα από αίτημα των δήμων και έτσι προκύπτει το παράδοξο να προωθούνται από κοινού τμήματα διαφορετικών δήμων (π.χ. οι δημοτικές ενότητες Μαγούλας, Ελευσίνας και Νέας Περάμου στη Δυτική Αττική, στους δύο δήμους της Σάμου όλες οι δημοτικές ενότητες εκτός από μία) ή μόνο ορισμένες δημοτικές ενότητες από ένα δήμο (λ.χ. στον Δήμο Κορινθίων μόνο οι δημοτικές

ενότητες Σαρωνικού και Σολυγείας, στον Δήμο Κηφισιάς μόνο η δημοτική ενότητα Κηφισιάς). Η επιλογή αυτή, που προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενδέχεται να οδηγήσει σε αποσπασματικότητα τον σχεδιασμό, όπως έχει επισημάνει παλαιότερα και ο σύλλογος των πολεοδόμων (ΣΕΠΟΧ).

Το πρόγραμμα περι- λαμβάνει 128 δήμους ή δημοτικές ενότητες και έχει προϋπολογισμό 401 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τα λοιπά, οι μελέτες των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα προωθηθούν μέσα στο 2022 κατά ομάδες μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έχει αναλάβει να υποκαταστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε αρκετές από τις πολεοδομικές αρμοδιότητές του. Η χρηματοδότηση των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαίνει ότι έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης – έως τις 30 Ιουνίου 2025. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός, γιατί σημαίνει ότι η προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης δεν θα «χαθεί» στο διηνεκές, όπως ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν.

Με το ίδιο «πακέτο» των 128 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων προωθούνται και 7 ειδικά πολεοδομικά σχέδια, δηλαδή πολεοδομικά σχέδια που εκπονούνται με μια πολύ συνοπτικότερη διαδικασία. Ανάμεσα στις περιοχές που επελέγησαν (με βάση κάποια επείγουσα ανάγκη επίλυσης πολεοδομικών ζητημάτων) είναι τμήματα της Ερμιονίδας (όπου ελλείψει σχεδιασμού προχωρούν παράλληλα και χωρίς συνολικό σχεδιασμό μεγάλες τουριστικές επενδύσεις) και ο Πόρος, το παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου και τα ορεινά της Πιερίας.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε χθες ειδική αναφορά στο ζήτημα των εκπτώσεων, καθώς στο πρώτο «πακέτο» οι ανάδοχοι που επικράτησαν είχαν προσφέρει έως και 50%-60% χαμηλότερες τιμές. «Θα αξιολογηθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των προσφερόντων, για τις οποίες θα οριστεί και συντελεστής βαρύτητας. Θέλουμε άρτιο αποτέλεσμα και ποιότητα και ταχύτητα», σχολίασε σχετικά ο κ. Ταγαράς, χαρακτηρίζοντας «εθνικό στοίχημα» το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης. Συνολικός στόχος του προγράμματος είναι να καλύψει περίπου το 70% της ελληνικής επικράτειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή