Αυξημένη κίνηση ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, μεγάλος «ασθενής» η Λ. Κηφισού

Αυξημένη κίνηση ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, μεγάλος «ασθενής» η Λ. Κηφισού

Το αδιαχώρητο δημιουργείται σε καθημερινή βάση στους δρόμους της πρωτεύουσας τις φετινές γιορτές.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αδιαχώρητο δημιουργείται σε καθημερινή βάση στους δρόμους της πρωτεύουσας τις φετινές γιορτές. Μάλιστα, πέραν της αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρείται παραδοσιακά κατά το διάστημα των Χριστουγέννων, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Οι συγκοινωνιολόγοι αποδίδουν την αυξημένη κίνηση στο γεγονός ότι τα περσινά Χριστούγεννα βρήκαν τη χώρα σε συνθήκες περιορισμών στις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει μεγαλύτερη ανάγκη να κινηθεί φέτος. Η πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης οδήγησε πλειάδα δικυκλιστών στα Ι.Χ. τους, προκαλώντας πρόσθετη επιβάρυνση στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει ένας νέος τρόπος διασκέδασης, που αποδίδεται στις υγειονομικές συνθήκες. «Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι ο κόσμος θεωρεί καλή βόλτα το να πάρει το αυτοκίνητό του και να κινηθεί με αυτό στο κέντρο της πόλης προκειμένου να απολαύσει τον στολισμό», εξηγούν στην «Κ» συγκοινωνιολόγοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία κάνουν λόγο για επιβάρυνση της κίνησης τα απογεύματα των Σαββατοκύριακων, ενώ συνολικά παρατηρείται διόγκωση τις απογευματινές ώρες αιχμής και τις καθημερινές. Για πρώτη φορά μάλιστα η ημέρα της εβδομάδας με την περισσότερη κίνηση είναι η Τρίτη το απόγευμα, όπως καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, παρότι μέχρι πρότινος τη χειρότερη συγκοινωνιακή εικόνα συναντούσε κάποιος τη Δευτέρα το πρωί. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στις λεωφόρους Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, Σταδίου και Ακαδημίας, καθώς προσφέρουν δίοδο προς το Σύνταγμα.

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Αυξημένη κίνηση ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, μεγάλος «ασθενής» η Λ. Κηφισού-1

Στο χριστουγεννιάτικο τοπίο έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη επανεμφάνιση του δακτυλίου (τέθηκε σε ισχύ στις 25/10), που έχει τροποποιήσει την κυκλοφοριακή εικόνα της πόλης.

Οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη κίνηση

Η εικόνα των πρώτων ημερών εφαρμογής του δακτυλίου φαίνεται ότι παραμένει, αφού το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει καλύτερες συγκοινωνιακές συνθήκες σε σύγκριση με την προ δακτυλίου περίοδο, αλλά οι δρόμοι που τον περικλείουν μοιάζουν με… ζούγκλα.  

Η πτώση της θερμοκρασίας και ένας νέος τρόπος διασκέδασης, δύο από τις ιδιαιτερότητες της φετινής εορταστικής περιόδου.

Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, στις οδούς Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου και Ακαδημίας προς το Σύνταγμα. Ο δακτύλιος έχει δυσχεράνει σημαντικά την κίνηση στους δρόμους πέριξ αυτού, καθώς παρατηρείται έντονη συμφόρηση στη Λ. Αλεξάνδρας, τη Χαμοστέρνας, τη Λ. Αθηνών (επιδείνωση προς Ασπρόπυργο μετά το Δαφνί), τη Βασ. Σοφίας, την Κηφισίας, τη Μεσογείων, τη Λ. Αθηνών (έξοδος προς Κηφισό) και στη Λ. Κηφισού (σε όλο το μήκος της).

Η Λ. Κηφισού παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, καθώς η κατάσταση μετατρέπεται σε απελπιστική αφού τουλάχιστον τέσσερα έκτακτα συμβάντα (συγκρούσεις, ακινητοποιήσεις οχημάτων κ.ά.) καταγράφονται κάθε μέρα, προκαλώντας συγκοινωνιακό βραχυκύκλωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται σημαντική συμφόρηση στη Λ. Αθηνών βγαίνοντας προς τη Λ. Κηφισού, στην κατεύθυνση από το κέντρο. Η εικόνα αποδίδεται στην αυξημένη κίνηση τις τελευταίες ημέρες στα ΚΤΕΛ που βρίσκονται στον Κηφισό. Η μεγάλη προσέλευση στον σταθμό των ΚΤΕΛ προκαλεί προβλήματα από το ύψος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις επιπτώσεις να εκτείνονται έως την Αχιλλέως, την πλατεία Καραϊσκάκη και την οδό Μάρνη. Υπήρχαν μάλιστα ημέρες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα κατά τις οποίες αναχωρούσαν πάνω από 250 ΚΤΕΛ από τον σταθμό του Κηφισού, ενώ η πλειονότητα της κίνησης αφορούσε πολίτες που λάμβαναν πακέτα από τα ΚΤΕΛ ενόψει εορτών. Αυτού του είδους η κινητικότητα μάλιστα είναι που προκαλεί μεγάλη συμφόρηση στον σταθμό των ΚΤΕΛ, καθώς σταθμεύουν προσωρινά τα Ι.Χ. για να παραλάβουν δέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή