Κατάληψη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Κατάληψη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Υπό κατάληψη, μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, τελούσε χθες το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) έπειτα από απόφαση του συλλόγου φοιτητών, η οποία ήταν προγραμματισμένη να λήξει στις 9 χθες το βράδυ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κατάληψη, μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, τελούσε χθες το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) έπειτα από απόφαση του συλλόγου φοιτητών, η οποία ήταν προγραμματισμένη να λήξει στις 9 χθες το βράδυ. Ο σύλλογος αποφάσισε ακόμα τη Δευτέρα να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη, με αίτημα να ελεγχθεί πειθαρχικά ο καθηγητής που την Τρίτη δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους και φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης. «Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Συγκλήτου από τη συνεδρίαση που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και να παραιτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκάλυψη, και ο πρύτανης, Δημήτρης Μπουραντώνης», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές.

Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, καθώς και ότι η διάρκειά της θα είναι τέσσερις μήνες. «Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θέλει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν και τα παιδιά να είναι απολύτως ασφαλή», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζοντας ότι το νέο Σώμα θα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση σε τέσσερις μήνες.

Εκτιμάται ότι οι 400 νέοι ειδικοί φρουροί θα διατεθούν για την αστυνόμευση όχι όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά αυτών που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας, όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πολυτεχνείο, η πρώην ΑΣΟΕΕ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Πιθανό θα πρέπει να θεωρείται οι αστυνομικοί να περιπολούν περιμετρικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και όχι μέσα σε αυτά.

Τη Δευτέρα αρχίζει η εκπαίδευση των φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας – Συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, συγκεντρώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία εκκενώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι προγραμματισμένες για σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού. «Η επίθεση στους χώρους μας όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη για αντεπίθεση, καθώς μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση – κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση που είναι προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε επέμβαση στον χώρο του ΑΠΘ και εκκένωσε χώρο στο τμήμα Βιολογίας που τελούσε υπό κατάληψη ούτε λίγο ούτε πολύ επί 34 χρόνια. Η επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αντιεξουσιαστών, που στις 10 Ιανουαρίου επιχείρησαν να απαντήσουν καταλαμβάνοντας χώρο στο τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου. Δύο εικοσιτετράωρα μετά ακολούθησε νέα επέμβαση και σύλληψη 15 ατόμων που μετείχαν στη νέα κατάληψη. Με αφορμή τα παραπάνω υπήρξε κάλεσμα για «εβδομάδα δράσεων» σε ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις, στο πλαίσιο της οποίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και αλλού.

Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να υπάρξει μετακίνηση αναρχικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη προκειμένου η συμμετοχή στο συλλαλητήριο να είναι κατά το δυνατόν μαζική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή