Ενίσχυση της αριστείας, της έρευνας, της καινοτομίας

Ενίσχυση της αριστείας, της έρευνας, της καινοτομίας

Οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση – Θα χρηματοδοτηθεί με 604 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Trust your stars», λέει το υπουργείο Παιδείας! Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα δώσει ευκαιρίες στους νέους ερευνητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, χρηματοδοτώντας τους για να αναπτύξουν τις καινοτόμους ιδέες τους. Και δεν είναι η μόνη δράση του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της στρατηγικής αριστείας, καινοτομίας και εκσυγχρονισμού των πανεπιστημίων που έχει σχεδιάσει. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει την ανάδειξη ΑΕΙ σε Πανεπιστήμια Αριστείας, τις συμπράξεις ερευνητικών κέντρων, την πρόσκληση διακεκριμένων επιστημόνων για έρευνα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ένας από τους στόχους της εθνικής στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό ποσό 604 εκατομμύρια ευρώ, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και η ενίσχυση της αριστείας στην έρευνα και στην εκπαίδευση που παράγεται εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Σκοπός, η σταδιακή ανάδειξή τους σε Πανεπιστήμια Αριστείας, που θα ανέλθουν στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και διεθνώς.

Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «η εφαρμογή για πρώτη φορά και ποιοτικών, πέραν αντικειμενικών, κριτηρίων στην κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης (20%) δείχνει την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για την ενίσχυση της ποιότητας ως αναπόσπαστου στόχου της εθνικής στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΥΠΑΙΘ αναμένεται να παράσχει προς τα ιδρύματα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία που η ορθή αξιοποίησή τους θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της αριστείας».

Ενδεικτικά, η δράση «Πανεπιστήμια Αριστείας (Universities of Excellence – UoEs)» με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό 161 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση σε κάποια από τα ελληνικά πανεπιστήμια με έμφαση στην αριστεία. Σκοπός της δράσης είναι η χρηματοδότηση προτάσεων των ελληνικών πανεπιστημίων, κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησής τους, στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδίου και με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων ερευνητικών, εργαστηριακών και εκπαιδευτικών υποδομών τους (προμήθεια εξοπλισμού, ερευνητικών εργαστηρίων κ.λπ.), καθώς και την επέκταση σε νέους ερευνητικούς τομείς και στη βελτίωση της προσφερόμενης εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιηθεί από επιτροπές αξιολόγησης που συγκροτούνται ειδικώς για τον σκοπό αυτόν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη των ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις και η δημιουργία σύγχρονων κοινών ερευνητικών υποδομών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

«Εφαρμογή για πρώτη φορά και ποιοτικών, πέραν των αντικειμενικών, κριτηρίων στην κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ».

Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης «Trust your stars», η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 101 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται στήριξη έρευνας μεμονωμένων ερευνητών αλλά και συνεργατικών σχημάτων ερευνητικών ομάδων. Η δράση θα υλοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ και το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Βιομηχανικά διδακτορικά

Σημαντικά βήματα για την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και τη σύνδεσή τους με την αγορά στο σκέλος της έρευνας, θεωρούνται οι πρωτοβουλίες για πρόσκληση καθηγητών του εξωτερικού (Visiting Professorships) καθώς και η θεσμοθέτηση των βιομηχανικών διδακτορικών (Industrial PhDs). Δηλαδή, θα χρηματοδοτηθούν διδακτορικά προγράμματα που θα οργανωθούν στα ελληνικά ΑΕΙ, εστιασμένα σε πεδία και αντικείμενα ενδιαφέροντος των ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, θα δοθούν συνολικά 36.000.000 ευρώ για 249 διδακτορικά τριετούς διάρκειας στα ΑΕΙ. Εξ αυτών τα 14.940.000 ευρώ θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ίδιο ποσό θα δοθεί από τις επιχειρήσεις. Επίσης, από την κυβέρνηση θα δοθούν 6.000.000 ευρώ για εξοπλισμό. Η πρωτοβουλία θα είναι επωφελής και για τα δύο μέρη: το ακαδημαϊκό προσωπικό (φοιτητές, ερευνητές, διδάσκοντες) και τις βιομηχανίες. Τα πρώτα βήματα για βιομηχανικά διδακτορικά έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο, και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που υπέγραψε αναλόγου περιεχομένου συνεργασία με τον ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή