Ελληνικά πανεπιστήμια: Έχασαν έδαφος στην κατάταξη με τα καλύτερα ΑΕΙ παγκοσμίως

Ελληνικά πανεπιστήμια: Έχασαν έδαφος στην κατάταξη με τα καλύτερα ΑΕΙ παγκοσμίως

Μικρή υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων δείχνει η τελευταία κατάταξη των 2.000 καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως που δημοσίευσε το Center for World University Rankings – CWUR.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Μικρή υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων δείχνει η τελευταία κατάταξη των 2.000 καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως που δημοσίευσε το Center for World University Rankings – CWUR. Συνολικά 12 ελληνικά ΑΕΙ βρέθηκαν μεταξύ των 2.000, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, πλην δύο που ανέβηκαν μερικές θέσεις, τα υπόλοιπα δέκα έχασαν ελαφρά έδαφος. Τα αμερικανικά ΑΕΙ διατηρούν τα σκήπτρα, με το Χάρβαρντ πρώτο όλων. Ειδικότερα, η κατάταξη του CWUR δημοσιεύεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και βασίστηκε στην αποτίμηση και βαθμολόγηση 19.788 πανεπιστημίων παγκοσμίως, από τα οποία ξεχώρισαν τα καλύτερα 2.000. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία της κατάταξης, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει τη 275η θέση, παραμένοντας στο 1,4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και στα top 300 ΑΕΙ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Παράλληλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των δώδεκα ελληνικών ιδρυμάτων που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη, με το ΑΠΘ στη δεύτερη θέση στην Ελλάδα και την 417η παγκοσμίως, το ΕΜΠ στην τρίτη θέση και στην 558η θέση παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην τέταρτη θέση και την 709η παγκοσμίως, ενώ η πρώτη πεντάδα των ελληνικών πανεπιστημίων κλείνει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο βρίσκεται στην 736η θέση παγκοσμίως.Ελληνικά πανεπιστήμια: Έχασαν έδαφος στην κατάταξη με τα καλύτερα ΑΕΙ παγκοσμίως-1

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει τη 275η θέση γενικά και την πρώτη θέση μεταξύ των δώδεκα ελληνικών ιδρυμάτων στη λίστα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, τα δέκα από τα δώδεκα ελληνικά ΑΕΙ της κατάταξης έχασαν έδαφος. Λιγότερο τα ιδρύματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της δωδεκάδας (συγκεκριμένα υποχώρησαν από 4 έως 34 θέσεις) και περισσότερο τα δύο τελευταία. Δηλαδή, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη θέση 1.581 το 2021-22 βρέθηκε στη θέση 1.674 το 2022-23 και το Πολυτεχνείο Κρήτης από τη θέση 1.713 το 2021-22 στη θέση 1.854 το 2022-23. Εδαφος κέρδισαν –έστω ελαφρώς– μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (από τη θέση 1.103 στη 1.059) και το Γεωπονικό Αθηνών (από τη 1.662 στη 1.652).

Διεθνώς, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με 335 πανεπιστήμια και οκτώ εξ αυτών στο top-10. Ακολουθεί η Κίνα με 302, η Βρετανία με 94 και η Γαλλία με 77. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Χάρβαρντ, ενώ το Κέμπριτζ, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, είναι το κορυφαίο δημόσιο πανεπιστήμιο στην εν λόγω κατάταξη για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.

Η μεθοδολογία της CWUR χρησιμοποιεί επτά αντικειμενικούς και ισχυρούς δείκτες ομαδοποιημένους σε τέσσερις τομείς για την κατάταξη των πανεπιστημίων παγκοσμίως: την ποιότητα της εκπαίδευσης (μετράει στο 25% της συνολικής βαθμολογίας), την απασχόληση των αποφοίτων (25%), την ποιότητα της σχολής (10%) και την ερευνητική επίδοση (40%). Στη βαρύνουσα ερευνητική επίδοση το ΕΚΠΑ, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, καταλαμβάνει την 226η θέση παγκοσμίως.