Ιδέες για τουρισμό με τη βοήθεια του… Διαστήματος

Ιδέες για τουρισμό με τη βοήθεια του… Διαστήματος

Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες και οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και δεδομένα από δορυφορικά συστήματα.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ευρύτατη η χρήση των διαστημικών τεχνολογιών στην καθημερινή μας ζωή. Ο καθένας μας χρησιμοποιεί καθημερινά, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, τις υπηρεσίες περίπου 40 δορυφόρων, σύμφωνα με τον Χόρχε Σάντσες, διευθυντή του ESA BIC Greece, της ελληνικής θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για τη στήριξη startups που παράγουν διαστημικές τεχνολογίες, λύσεις και υπηρεσίες. Κινητά και Διαδίκτυο βασίζονται σε συστήματα δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη Γη για γρήγορη και φθηνή μεταφορά πληροφοριών, εικόνων, δεδομένων και σημάτων. Το ίδιο η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, οι υπηρεσίες πρόβλεψης του καιρού και παρακολούθησης όλων των μεταβολών και δραστηριοτήτων στη Γη, τα συστήματα πλοήγησης σε οχήματα, πλοία, αεροπλάνα…

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών θα είχε πολλά να ωφεληθεί από την παραγωγή των πλέον καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών με τη χρήση των διαστημικών τεχνολογιών. Ακριβώς αυτή τη δυνατότητα προωθεί ο διαγωνισμός CASSINI Hachathon Greece, που διοργανώνουν το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και το ESA BIC Greece (European Space Agency Business Incubation Center in Greece).

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, που υποδέχθηκε την τελευταία τετραετία δύο δισεκατομμύρια τουρίστες, ξαναπαίρνει μπρος. Αποτελεί, ειδικά μετά την πανδημία, κύρια πηγή εισοδήματος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και μία από τις βασικότερες για την Ελλάδα. Το CASSINI Hachathon με θέμα «(Re)Visit Europe» θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2022. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα κληθούν να αναπτύξουν ιδέες και λύσεις που υποστηρίζουν βιώσιμα ταξίδια, ενισχύουν την εμπειρία της ανακάλυψης κρυφών πτυχών πόλεων και πολιτισμών, προωθούν την εξερεύνηση της φύσης της Ευρώπης με σεβασμό προς αυτήν. Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες, καθώς και δεδομένα και σήματα από τα δορυφορικά συστήματα Copernicus, Galileo και EGNOS.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την ομπρέλα του CASSINI Hackathons & Mentoring, μιας δυναμικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να συνδέσει χάκερ, φοιτητές, πτυχιούχους, ερευνητές και νέες startups με τον τομέα του Διαστήματος και τη χρήση διαστημικών δεδομένων και σημάτων. Την ιδέα για τη δημιουργία του CASSINI, δηλαδή ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης ανταγωνιστικών διαστημικών startups για την καινοτομία, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει θέσει στόχο να κάνει την Ευρώπη πρωτοπόρο στις ψηφιακές τεχνολογίες. Το «(Re)Visit Europe» είναι ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με στόχο αυτή τη φορά την αλλαγή πορείας του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Από τις 26 Απριλίου, που άνοιξε η πλατφόρμα συμμετοχών στο https://taikai.network/en/cassinihackathons/hackathons/revisit-europe, μέχρι και αύριο Πέμπτη, που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, πραγματοποιείται από το Corallia το Big Ideas Campaign, μια σειρά από ενημερωτικές συνεδρίες και data workshops, μέσω των οποίων οι χάκερ αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, τις δεξιότητες και τις ιδέες τους.

Οι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν τοπικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Σε τοπικό επίπεδο, οι τρεις κορυφαίες ομάδες θα λάβουν το μερίδιό τους από ένα έπαθλο 5.000 ευρώ, ενώ θα τους προσφερθούν περισσότερες από 100 ώρες καθοδήγησης από ειδικούς. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα προσφερθούν ένα πρόγραμμα υποστήριξης και από το ESA BIC Greece και ένα τετραήμερο εντατικής επιχειρηματικής εκκίνησης από το πρόγραμμα Startab.

Το Corallia, το οποίο από το 2005 οργανώνει και διαχειρίζεται την ανάπτυξη clusters και άλλων δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, συντονίζει αυτή τη στιγμή δύο τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, με περισσότερα από 100 μέλη: το si-Cluster (διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές) και το gi-Cluster (ψυχαγωγικές και δημιουργικές τεχνολογίες και εφαρμογές). Το Corallia έχει βραβευθεί με την πιστοποίηση αριστείας Gold Label για τη διαχείριση αυτών των clusters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή